Examen şi colocviu pentru gradul I în preoţie

Un articol de: Pr. Marius Mircia - 06 Noiembrie 2017

La Centrul eparhial din Timișoara au avut loc, joi, 2 noiembrie, susținerea lucrărilor pentru obținerea gradului I în preoție și colocviul de admitere la gradul I în preoție. Aceste lucrări s-au desfășurat în prezența profesorilor de la facultățile de teologie din eparhiile din cadrul Mitropoliei Banatului și au fost prezidate de către Înalt­prea­sfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului. Și-au susținut lucrările 18 preoți din parohiile Arhiepiscopiei Timi­șoarei, Arhiepiscopiei Aradului și Episcopiei Caransebeșului.

„La acest examen s-au prezentat 18 candidați, ce au fost admiși în urmă cu un an, și au avut la dispoziție acest interval de timp pentru a-și alcătui o lucrare de cercetare științifică. Profesorii coordonatori au urmărit ca temele ce au fost tratate de preoții candidați să fie și de folos pentru viața lor duhovnicească, și pentru îmbună­tă­țirea activi­tății pastorale. Prezentarea lucrărilor a fost considerată mulțumitoare de către membrii comisiei, alcătuită din reprezentanți ai celor trei eparhii și prezidată de către Înalt­preasfințitul Părinte Mitropolit Ioan. Slujirea preoțească include și această componentă a pregătirii intelectuale a preotului, care trebuie să rămână în parohie un izvor de învățătură și de pregătire teologică, pedagogică, pentru a putea să păstorească cre­dincioșii ce i-au fost încre­dințați”, a precizat pr. conf. dr. Constantin Jinga, profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Timișoara.

De asemenea, pentru anul viitor s-au înscris 22 de preoți, ale căror lucrări speciale de grad vor fi coordonate de către cadrele didactice de la facultăţile de teologie ortodoxă din cele trei eparhii.

Coloviul s-a desfășurat în conformitate cu Metodologia pentru obţinerea gradelor profesionale în preoţie de către personalul clerical, aprobată de Sfântul Sinod prin Hotărârea 1199/2008 şi actualizată prin Hotărârea nr. 565/10 februarie 2017 prin care se aprobă susţinerea lucrărilor pentru obţinerea gradului I de către candidaţii care au promovat colocviul de admitere la gradul I în anul precedent.