Exporturile României ar putea atinge 100 de miliarde de euro

Data: 17 Iulie 2024

România are toate şansele să atingă, în acest an, pragul de 100 de miliarde de euro la capitolul exporturi, iar cele mai multe vor merge către Germania și Italia, arată o analiză realizată de un procesator de plăţi. Cele mai multe exporturi sunt de maşini şi echipamente de transport (47,1%) şi alte produse manufacturate (29,6%).

Potrivit datelor statistice, anunţate de INS, în primele cinci luni din acest an, exporturile companiilor româneşti au însumat 38,5 miliarde de euro, iar perspectivele arată că, la sfârșitul primului semestru, s-ar putea ajunge la 50 de miliarde de euro, iar la finele anului, la 100 de miliarde, arată Moneycorp România.

„Evoluţia exporturilor româneşti va depinde, în principal, de modul în care principalii noştri parteneri comerciali din Europa, Germania, Italia şi Franţa vor depăşi problemele generate de inflaţie, de restructurarea economiei în contextul efectelor războiului din Ucraina şi al reconfigurării lanţurilor de producţie şi aprovizionare”, a afirmat Cosmin Bucur, managing director Moneycorp România, citat de Agerpres.

Principalele produse de export ale României au fost, în ultimul an, maşinile şi dispozitivele electrice, mijloacele de transport, mobilierul, materialele de construcţii, produsele agroalimentare, produsele chimice şi mase plastice etc.

În 2023, România a exportat de 93 de miliarde de euro (+1,3% faţă de anul anterior), iar perspectivele lui 2024, stimulate şi de efectele inflaţiei, indică atingerea bornei de 100 de miliarde de euro, subliniază analiza. Principalele destinaţii ale produselor româneşti au fost: Germania (21,3%), Italia (10,7%), Franţa (6,8%), Ungaria (6,6%), Bulgaria (4,1%), Polonia (3,7%), Turcia (3,5%), Cehia (3,3%). (C. Z.)