Expoziția „Cărările Luminii”, la Suceava

Un articol de: Ștefania Coșuleanu - 12 Septembrie 2024

La Muzeul de Istorie din Suceava are loc astăzi, începând cu ora 14:30, vernisajul expo­zi­ției „Cărările Luminii”, semnată de Silviu Oravitzan. Expoziția cuprinde opere care dezvăluie conexiunile profunde dintre tradiția bizantină și contemporaneitate, ce „surprind și conțin în sine Lumina - universală, culturală, religioasă”, informează site-ul muzeulbucovinei.ro.

Artistul Silviu Oravitzan a fost remarcat și elogiat de critici de artă și oameni de cultură români și străini ca fiind „pictor al Luminii” datorită preocupării de a surprinde în operele sale lumina. A expus în mari orașe din străinătate (New York, Paris, Viena, Marsilia) și din țară (București, Timișoara, Cluj-Napoca). „Dincolo de profundele implicații spirituale și artistice, întâlnirea cu viziunea simbolică a lui Silviu Oravitzan înseamnă și o punte, peste vremuri, între Banat și Bucovina, spații culturale în care geometria așezării chibzuite se oglindește în clara geometrie interioară a unor străvechi tâlcuri și noime”, scrie Marcel Tolcea, citat de sursa menționată. 

Expoziția, organizată de Muzeul Național al Bucovinei în colaborare cu Muzeul Național al Banatului și Fundația Oravitzan, va fi deschisă spre vizitare până în data de 3 noiembrie 2024.