Expoziţia de icoană veche „Chipuri din veac în veci”, la Baia Mare

Un articol de: Andrei Fărcaş - 11 Martie 2020

Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a participat, vineri, 6 martie, în Sala „Sfinţii Martiri Brâncoveni” a Muzeului Episcopal din incinta Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare, la deschiderea celei de a patra ediţii a expoziţiei de icoană veche „Chipuri din veac în veci”. Expoziţia cuprinde 18 icoane, pictate în secolele 17 şi 18 de pictori cunoscuţi sau necunoscuţi şi aflate în bisericile-monument istoric din Episcopia Maramureşului şi Sătmarului. 

La vernisarea expoziţiei au luat parte preoţii din Permanenţa eparhială, preoţi parohi, personalităţi culturale maramureşene, profesori, elevi şi studenţi, oameni de cultură şi artă. ​Despre expoziţie şi icoana veche a vorbit Monica Mare, directorul Muzeului de Etnografie şi Artă Populară din Baia Mare, care are o colecţie bogată de icoane pe sticlă şi lemn. De asemenea, a luat cuvântul şi dr. Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu” din Baia Mare.

Expoziţia a fost dedicată Duminicii Ortodoxiei, conform celor precizate de Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin. Joi, 5 martie, Icoana făcătoare de minuni „Maica Domnului Îndurerată” de la Mănăstirea Rohia a fost adusă în procesiune la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, cu ocazia Duminicii Ortodoxiei.