Expoziția de sculptură cu tema „Hora îngerilor” la Galeria „Byzantia” din cadrul Parohiei „Învierea Domnului”, din Cluj-Napoca

Un articol de: Nicolae-Coriolan Dura - 16 Martie 2017

Galeria „Byzantia” din cadrul Parohiei „Învierea Domnului”, din Cluj-Napoca, a deschis expoziția de sculptură cu tema: „Hora îngerilor”, realizată de către părintele Călin Felecan. Artistul propune o expoziție cu o temă tentantă atât pentru cunoscători, mai precis pentru cei inițiați în arta teologică ortodoxă cât și pentru iubitorii artei ecclesiale, în general.

Absolvent al Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, părintele Felecan se bucură deja de apreciere din partea iubitorilor de frumos. Expunerile realizare din piatră, lemn și metal propune publicului larg o temă existentă în viața religioasă universală și anume lumea îngerilor. Expoziția nu se dorește o afirmare a acestei realități teologice, ci aceasta urmărește un aspect dominant al său, cu cele două valențe existențiale, și anume: „bucuria viețuirii veșnice alături de Creator” și în egală măsură „invitarea omului – cunună a creației – la părtășia acestei bucurii”.

Cadrul expoziției vizează perioada primară a creștinismului, a manifestării sentimentului religios dintr-o perioadă în care arta era chemată să se alieze noii credințe creștine. Lansată într-o perioadă calendaristică deosebită, mai exact imediat după duminica ortodoxiei, expoziția cheamă la o meditație în care vizitatorul să regăsească perioada pre-iconoclastă. Începând cu data de 13 martie expoziția este deschisă tuturor celor interesați, la sediul Galeriei „Byzantia” din Cluj-Napoca, strada Viilor, nr. 33, din cadrul Parohiei Ortodoxe Române „Învierea Domnului”, zilnic, între orele 8.00 – 10.00 și 17.00 – 19.00.