Expoziția „Icoane vechi românești – ferestre spre cer” cu obiecte de patrimoniu național, la Protopopiatul Huedin, Cluj

Un articol de: Pr. Dan Mihai Muntean - 22 Iunie 2019

La sediul Protopopiatului Ortodox Huedin, a avut loc expoziția „Icoane vechi românești – ferestre spre cer”. Icoanele care au fost expuse sunt obiecte de patrimoniu național, cu o vechime de peste 250 de ani, aflate în proprietatea unor parohii din arealul Protopopiatului Huedin: Aghireș Sat, Bucea, Vișag, Păniceni, Buteni și Mănăstireni.

În deschiderea vernisajului expoziției, protopopul Dan Ionuț Lupuțan, gazda evenimentului, a rostit o rugăciune și apoi le-a vorbit celor prezenți despre satul românesc, creator și păstrător de artă bisericească. Invitatul special al expoziției a fost dr. Mircea Gheorghe Abrudan, cercetător știin­țific în cadrul Institutului de Istorie George Barițiu, al Academiei Române, filiala Cluj, care a vorbit despre dimensiunea teologică și dimensiunea istorică a icoanei. De asemenea, le-a oferit preoților sfaturi în privința conservării, întreținerii, recondi­ționării și promovării icoanelor de patrimoniu național.

În cadrul expoziției a avut loc și un recital de pricesne susținut de interpreta de muzică populară Oana Bozga Pintea, alături de corala preoțească „Glasul Apusenilor” a Protopopiatului Huedin. La finalul recitalului, preoții coralei au interpretat „Colindul satului românesc”. 

Cu acest prilej, pentru apărarea și promovarea tradițiilor și a artei bisericești ale satului românesc, Mircea Gheorghe Abrudan și Oana Bozga Pintea au primit din partea protopopului Dan Lupuțan Diploma omagială „Protopop Martir Aurel Munteanu”.

Expoziția „Icoane vechi ro­mânești – ferestre spre cer” a fost realizată în contextul „Anului omagial al satului românesc” și pentru a promova arta populară de factură liturgică.