Expoziția „Pași spre Marea Unire” a fost vernisată în Șcheii Brașovului

Un articol de: Ștefan Mărculeţ - 12 Mai 2018

La Muzeul „Prima Școală Românească” de la Biserica „Sfântul Nicolae” din Șcheii Brașovului a fost vernisată miercuri, 9 mai, Expoziția „Pași spre Marea Unire. Jertfă, statalitate și identitate națională”. La vernisaj a participat și Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului.

Expoziția vernisată la muzeul bra­șo­vean are ca scop punerea în valoare a documentelor inedite din fondul propriu, prin care sunt evidențiate eforturile de secole ale românilor de a-și realiza marele vis de a se uni într-o singură țară. Documente, imagini, cărți și alte exponate vorbesc despre cele trei popasuri ale lui Mihai Viteazul la Brașov, despre unirea Principatelor Române și prezența unioniștilor moldoveni și munteni în cetatea de sub Tâmpa, despre Războiul de Independență și contribuția brașovenilor la toate aceste evenimente importante din istoria neamului.
„Toate documentele expuse sunt în marea lor majoritate inedite, nu sunt cunoscute și am considerat că merită să le arătăm publicului. Expoziția va rămâne deschisă publicului pe parcursului întregului an, iar spațiul expozițional este încadrat de imagini ale Șcheiului prezente în picturile lui Ștefan Mironescu”, a spus directorul muzeului, pr. prof. Vasile Oltean.

Jertfa înaintașilor

În cuvântul de binecuvântare IPS Mitropolit Laurențiu a subliniat jertfa și eforturile înaintașilor care au câștigat cu preț de sânge independența țării și apoi unirea cea mare din 1918.
„Nu trebuie să uităm că independența și apoi Marea Unire s-au câștigat prin pași rânduiți de Dumnezeu. Este un dar pe care Dumnezeu ni l-a rânduit pentru ca, liberi și inde­pendenți fiind, să ne putem câștiga mai ușor Împărăția Cerurilor. Înaintașii noștri au câștigat-o prin jertfă, și toții martirii și oamenii care, nu cu voia lor și nici pentru a cuceri ceva, s-au înrolat în Armata română, ci pentru apărarea țării noastre, sunt pomeniți de Biserica noastră în rândul eroilor”, a spus ierarhul.

Prezent la eveniment, vice­președintele Academiei Române, prof. Alexandru Surdu, a vorbit despre implicarea militarilor ardeleni în primul război mondial și în evenimentele care au dus, mai apoi, la realizarea Marii Uniri de la 1918.

„Românii au respectat legile războiului, n-au tras în oameni neînarmați, n-au schingiuit pe nimeni și n-au tras cu tunurile în biserici cu semnul crucii, cum au făcut alte armate. În zona Bartolomeu din Brașov au fost omo­râți peste 400 de ostași români care nu mai aveau muniție, urmau să se retragă, armata germană și austro-ungară i-a înconjurat și i-a măcelărit fără să-i someze ca să se predea”, a subliniat academicianul Alexandru Surdu.

La final, Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealulu și academicianul Alexandru Surdu au semnat în Cartea de Onoare a muzeului din Șcheii Bra­șovului.