Expoziția „Transilvania și pictura națională”, vernisată la Sibiu
Manifestările de la Sibiu dedicate Zilei Culturii Naționale au început, pe 15 ianuarie, cu vernisajul unei expoziții de picturi ale artistului sibian Octavian Smigelschi, primul pictor al Catedralei mitropolitane din cetatea transilvăneană.
Expoziția este găzduită de Biblioteca Județeană „ASTRA” din Sibiu, în Sala Festivă a instituției și este organizată de Asociația Culturală „Pictor Octavian Smigelschi” din Sibiu, în parteneriat cu Muzeul Național „Brukenthal”.
Expoziția „Transilvania și pictura națională” aduce în fața publicului picturi din tematica românească a operei lui Octavian Smigelschi. În urmă cu șase ani biblioteca sibiană a mai găzduit un eveniment similar dedicat marelui pictor Octavian Smigelschi, dar de această dată publicul are posibilitatea să admire opere mai puțin cunoscute ale artistului, în special cu tematică românească, opere laice și bisericești, precum și documente legate de viața și realizările autorului.
La vernisaj au fost prezenți consulul Germaniei la Sibiu, Hans E. Tischler, directorul Direcției Județene pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Național Sibiu, Valentin Delcă, directorul Bibliotecii Județene „ASTRA”, Silviu Borș, președintele Asociației „Pictor Octavian Smigelschi”, Alexandru Chituță, precum și numeroși oameni de cultură, intelectuali și oaspeți.
„Smigelschi a fost un adevărat european. Tatăl său a venit din Polonia, el a murit în Budapesta, a studiat în țări precum Italia și Germania - ceea ce și noi acum promovăm mai departe în Europa, spre exemplu prin Programul «Erasmus». Cred că Smigelschi a fost cu siguranță un bun exemplu pentru adevăratul spirit european, pentru cum artiștii și oamenii ar trebui să lucreze împreună. El a fost greco-catolic și a pictat Catedrala ortodoxă din Sibiu, ceea ce este un bun exemplu pentru ecumenism și pentru cum ar trebui creștinii să lucreze împreună”, a spus consulul Hans E. Tischler.
În cuvântul său, directorul Direcției Județene pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Național Sibiu, Valentin Delcă, a evidențiat contextul cultural și social din Transilvania, în care s-a născut opera lui Octavian Smigelschi.
Artă și oameni
„Opera și viața lui sunt o dovadă că, acum 100 de ani, popoarele din Transilvania colaborau în sens constructiv. Ne regăsim într-o arhitectură de inspirație germană, renascentistă, într-un oraș populat acum de români. Apartenența la o civilizație și cultură românească este prin excelență una de sinteză, de promovare a valorilor religioase și umane”, a spus Valentin Delcă.
Președintele Asociației „Pictor Octavian Smigelschi” și curatorul expoziției, Alexandru Chituță, a vorbit despre operele expuse și despre unicitatea evenimentului.
„Octavian Smigelschi este cel care a înțeles și a dorit să realizeze, pe lângă pictura bisericească, o pictură românească, o pictură identitară, o pictură națională astfel încât sunt o mulțime de portrete de țăran, o mulțime de serii de evenimente din viața satului și a Bisericii”, a spus Alexandru Chituță.
La vernisaj au fost lansate și cele trei volume dedicate operei lui Octavian Smigelschi, în care sunt descrise creațiile de grafică, de pictură religioasă și pictură de șevalet.
Expoziția „Transilvania și pictura națională” face parte din manifestările culturale din programul Centenarului Marii Uniri și este finanțată de Ministerul Culturii și Identității Naționale.