Expoziţie cu icoane din vechile biserici maramureşene
Preasfinţitul Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a deschis, în contextul „Anului Omagial al sfintelor icoane, al iconarilor şi pictorilor bisericeşti” din Patriarhia Română şi cu ocazia Zilelor Culturale ale Municipiului Baia Mare, care au loc anual de Rusalii, expoziţia de icoane vechi din bisericile de lemn din Eparhia Maramureşului şi Sătmarului, intitulată „Mărgăritare din tezaurul iconografic al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului”.
Vernisajul expoziţiei găzduite în sala-muzeu „Sfinţii Martiri Brâncoveni” din Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, unde se află şi expoziţia de carte veche, a început cu o slujbă pomenire a pictorilor bisericeşti Ştefan Zugravul de Şişeşti şi a zugravului Radu Munteanu din Ungureni, precum şi a celorlalţi pictori bisericeşti din cuprinsul Eparhiei Maramureşului şi Sătmarului, oficiată de arhim. Casian Filip, eclesiarhul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”.
Expoziţia a fost organizată de Episcopia Maramureşului şi Sătmarului, prin Sectorul patrimoniu sacru şi pictură bisericească, coorodonat de pr. consilier Virgil Jicărean.
„Maramureşul este important pentru perioada lui de glorie, din perioada lui medievală timpurie. Maramureşul dă primii domni ai Moldovei independente, pe Dragoş şi pe Bogdan, dar, în acelaşi timp, pentru scrierile liturgice care sunt făcute în Maramureş. La fel se întâmplă şi cu pictura religioasă din Maramureş, pentru că în Evul Mediu nu existau zugravi laici, decât foarte puţini, aşa că tot ce se făcea era închinat Domnului. Or, Biserica Maramureşeană are unele dintre cele mai vechi icoane de pe pământul românesc. Adică, sunt câteva icoane din Maramureş care datează din secolul al XV-lea şi care au inscripţii de atestare”, a precizat academicianul Marius Porumb.
„Ceea ce vedem aici, este o întoarcere la rădăcini şi o apăsare suficient de puternică pe păstrarea acestor valori acolo de unde ele au plecat. Moştenitorul de drept şi de fapt este Biserica. Creştinismul este religia supremei creaţii. Ce a dat creştinismul lumii nu a dat nici o religie”, a spus PS Episcop Iustin.
Cei prezenţi la vernisaj au putut afla, din prezentarea făcută de muzeografa Dumitriţa Filip, despre activitatea celor doi zugravi de biserici şi iconari, Ştefan Zugravul de Şişeşti şi Radu Munteanu din Ungureni, şi despre exponate. Sunt expuse 31 de obiecte, icoane pe lemn, catapeteasma bisericii din Şişeşti şi un tetrapod de la Ungureni.
În cadrul vernisajului, academicianul Marius Porumb a oferit PS Episcop Iustin, pentru a spori patrimoniul muzeului Episcopiei, o icoană pictată de Florin Poenaru din Laz, judeţul Alba.