Expoziție de grafică la Timișoara
Muzeul de Artă Timișoara organizează, la Palatul Baroc din Piaţa Unirii, expoziția internațională de grafică „Que Viva Picasso”. În cadrul vernisajului expoziției au luat cuvântul prof. univ. dr. Victor Neumann, directorul Muzeului de Artă din Timișoara, și Thomas Emmerling, colecționar și curator al expoziției.
Zilele trecute a avut loc vernisajul expoziției din cadrul Muzeului de Artă Timișoara, expoziție ce prezintă un fragment din opera marelui artist universal Pablo Picasso, care a creat de-a lungul vieții 50.000 de opere de artă, de la pictură şi grafică la ceramică şi sculptură.
Expoziția se deschide cu fotografii care-l prezintă pe Pablo Picasso în viața personală și se continuă cu 115 litografii. Lucrările expuse au fost realizate de Pablo Picasso în perioada în care a locuit la Paris, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Expoziția include lucrări din ciclul „Les menines et la vie”, o interpretare personală a lui Picasso pentru pictura lui Diego Velázquez, pictură pe care Picasso a admirat-o încă de la vârsta de 13 ani, atunci când vizitase pentru prima oară Muzeul Prado, din Madrid. Din această serie sunt expuse 58 de lucrări, acestea având menirea de a facilita vizitatorului comparația dintre opera „Las Meninas” a lui Velázquez și seria „Les menines et la vie” a lui Picasso, dorindu-se un dialog creator, peste secole, între cei doi maeștri ai artei universale.
„Toros y Toreros” este o altă serie din creația lui Picasso, litografiile având menirea de a scoate în evidență pasiunea marelui artist universal pentru coridă.
Pentru că anul 2016 este anul în care se sărbătoresc 100 de ani de la întemeierea curentului artistic dadaist, expoziția cuprinde și ilustrațiile realizate de Pablo Picasso după cartea „Mémoire des hommes” a lui Tristan Tzara, fondatorul român al celebrei mișcări artistice de avangardă și prieten cu Picasso.
În cadrul vernisajului expoziției au luat cuvântul prof. univ. dr. Victor Neumann, directorul Muzeului de Artă din Timișoara, și Thomas Emmerling, colecționar și curator al expoziției.
„Cele 115 litografii ale marelui artist au fost aduse din Germania; ele arată o parte importantă a creației lui Picasso. Fiecare litografie merită o discuție aparte, fiindcă Picasso este artistul care e influențat de propriile sale experiențe de viață și de cultura pe care a reușit să și-o formeze, întrucât în preajma lui s-au aflat întotdeauna mari artiști, muzicieni, filosofi și eseiști. După cum se știe, litografiile sunt reproduceri pe care le face tipograful împreună cu artistul. Litografiile, în general, fac parte dintr-un gen artistic pe care foarte mulți dintre marii artiști ai secolului XX l-au cultivat. Este o expoziție extrem de interesantă, de atractivă nu numai pentru că se află pentru prima dată în Timișoara, ci și pentru că este o referință de vârf a artei plastice universale, fără de care noi nu putem să ajungem să înțelegem arta contemporană. Prin urmare, avem de-a face, poate, cu cel mai important artist al secolului XX, pe care fiecare dintre noi ar trebui să îl cunoaștem, întrucât fără opera acestui artist suntem mai săraci”, a menționat Victor Neumann, directorul Muzeului de Artă din Timișoara.
Expoziția „Que Viva Picasso” face parte din manifestările dedicate programului „Timișoara, capitală europeană a culturii”. Aceasta va fi deschisă publicului Muzeului de Artă Timișoara până în data de 15 septembrie, putând fi vizitată de marți până duminică, între orele 10:00 și 17:30.