Expoziție de icoane bizantine în Cáceres

Data: 20 Mai 2019

O expoziţie de icoane ortodoxe a fost prezentată publicului spaniol în oraşul Cáceres, în cadrul celei de-a noua Întâlniri Naţionale de Iconografie din acest oraş, desfăşurată în acest an sub deviza: „Frumuseţea care mântuieşte”. Icoanele bizantine au fost aduse de Parohia Ortodoxă Română „Sfinţii Mărturisitori Visarion, Sofronie şi Oprea” din Valdemoro.

Parohia ortodoxă română din Valdemoro a participat la evenimentul din Cáceres la invi­tația Excelenței Sale Monseniorul Francisco Cerro Chaves, Episcopul catolic de Coria-Cáceres, și cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Timotei, Episcopul ortodox român al Spaniei și Portugaliei, după cum informează un comunicat de presă al parohiei române. Astfel, vineri, 10 mai 2019, în Capilla Mayor a Seminarului Diocezan din Cáceres, provincia de Extremadura, a fost vernisată expoziţia de icoane bizantine pe lemn a Grupului de pictori „Revelaţie”, format în majoritate din licenţiaţi ai facultăţilor de teologie ortodoxă din Cluj-Napoca și București, Secţia Artă Sacră.

Cu ocazia inaugurării acestei veritabile călătorii în lumea fascinantă a icoanei au rostit alocuţiuni: Excelența Sa Francisco Cerro Chaves, Episcopul de Coria-Cáceres, inițiatorul și promotorul acestui proiect unic în Biserica Catolică spaniolă, preotul profesor Rafael Delgado Escolar, delegat pentru relații interconfesionale, și doamna Paqui Bautista Trejo, iconografă și coordonatoare a Școlii de pictură a diocezei. În cadrul evenimentului, pr. Dorin Cătălin Sas, de la Parohia Ortodoxă Română Valdemoro, a susținut expunerea „Cinstirea icoanei sfinților în Biserica Ortodoxă”.

A doua zi, în Capilla Mayor și în Aula Carolina Coronado, lucrările simpozionului au continuat cu următoarele prezentări: „Sfințenia în Biserica Ortodoxă” (arhim. Demetrio Sáez Carbó - Mitropolia Ortodoxă Greacă din Madrid), „Prezența sfinților în icoane, ieri și azi” (iconograf Chordi Cortés - Valencia), „Pe urmele Sfântului Apostol Pavel. Sfântul Ignațiu de Antiohia și Sfânta Tecla de Iconiu” (iconograf Nuria Beltrán - Barcelona), „Tâlcuirea icoanei Sfântului Ioan Evanghelistul în Insula Patmos” (Lázaro Albar -Cádiz). Pe agenda celei de-a noua întruniri a iconografilor din Regatul Spaniei a fost prevăzută o vizită de suflet în localitatea Montánchez, în apropiere de Cáceres.

Publicul spaniol prezent la această manifestare cultural-spi­rituală a receptat cu mult interes conținutul discursurilor prezentate, admirând și operele expuse. Printre ele, câteva exponate de o deosebită frumusețe artistică ce aparțin pictorului Neculai Saftiu din Barcelona.

Au participat la acest eveniment cultural: D. José Antonio Garcia Muñoz - Subdelegado del Gobierno, Doña Maria Mar Diáz - Concejala del Ayuntamiento de Cáceres, Teniente Coronel Agustín Margallo - Subdelegación del Gobierno Militar.

După o călătorie prin Valdemoro, Salamanca, Madrid, Getafe, Almeria, Lanzarote, Málaga, Ciudad Real și Cáceres, în perioada următoare se intenţionează vernisarea acestei expoziţii itinerante de icoane bizantine în provincia de Catalunia.