Expoziție de icoane bizantine la Timișoara

Un articol de: Pr. Marius Mircia - 31 Martie 2017

În galeria de artă sacră din subsolul Catedralei Mitropolitane din Timișoara a avut loc expoziția de icoane bizantine „Lumina Florilor de Paști”, ediția a III-a, organizată de Arhiepiscopia Timi­șoarei, în parteneriat cu Școala Gimnazială „Sfântul Antim Ivirea­nul”, Grădinița „Troița”, Atelierul de pictură bizantină „Buna Vestire”, ASCOR Timișoara și Radio TRINITAS. Moderatorul evenimentului a fost pr. Zaharia Pereș, consilier eparhial, alături de Eva Șarga, artist plastic, iar curatorul expo­ziției a fost lect. dr. Gabriel Kelemen, critic de artă.

Vernisajul expoziției de icoane bizantine „Lumina Florilor de Paști” s-a desfășurat în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mi­tropolitul Banatului.

În cadrul acestei expoziții, elevi de la școlile și parohiile din eparhie au expus icoanele rea­lizate la cercurile de pictură. Au expus elevi iconari de la Școala Ortodoxă „Sfântul Antim Ivireanul”, Atelierul „Buna Vestire”, Școala Generală nr. 27, Liceul Teoretic din Gătaia, Co­legiul Tehnic „Ioan Mincu”, Școala Ge­nerală nr. 7, cercurile de pictură din parohiile Giarmata Vii, Ce­tate 700, Mehala, Birda, To­mești, Cercul de pic­tură „Apostolia” din Parohia Viile Fabric, Cercul de pictură „Sfântul Luca” din Parohia Blaș­covici, precum și copii de la grădinița din Che­cea.

Corul de copii Prologos al Școlii „Sfântul Antim Ivireanul” și al Grădiniței „Troița”, alături de Grupul psaltic ASCOR Timi­șoara au înfrumusețat evenimentul cu un recital constând din imnuri închinate Maicii Domnului și cântece patriotice.

De ase­menea, un moment deosebit a fost susținut și de frații Câmpean, care au interpretat ­instrumental piesa „Anotimpurile” a compozitorului A. Vivaldi. La final, organizatorii expoziției „Lumina Florilor de Paști” au oferit chiriarhului Banatului icoa­na Bunei Vestiri şi toți copiii, elevii și coordonatorii au primit diplome de participare. Expoziția se desfășoară în cadrul Anului omagial al sfintelor icoane, al ico­narilor şi al pictorilor biseri­ceşti și va fi deschisă în perioada 24 martie - 24 aprilie 2017.