Expoziţie de icoane la Colegiul „Sfântul Nicolae“
Până pe data de 11 decembrie 2015, la Colegiul „Sfântul Nicolae“ din Iaşi va fi deschisă expoziţia de icoane pe lemn şi schiţe „Icoană şi tradiţie“ a studentului teolog Ionuţ Dragoş Curecheriu de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi, membru al colegiului amintit. Vernisajul expoziţiei a avut loc marţi, 1 decembrie 2015, şi a fost organizat în cadrul „Zilelor Colegiului 2015“, în contextul Anului comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur şi al marilor păstori de suflete din eparhii.
Deschiderea vernisajului a fost făcută de pr. prof. dr. Marcel Cojocaru de la Facultatea de Teologie „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi, care a subliniat că „frumosul a variat în funcţie de perioade şi de curente artistice. Frumosul în icoană este văzut însă în mod diferit, nu redus doar la culoarea şi forma care încântă, ci implică mai ales mesajul pe care icoana îl transmite“.
A urmat alocuţiunea părintelui Nicolae Crăciun, protopopul Protoieriei Hârlău, care şi-a exprimat bucuria de a fi prezent la acest eveniment cultural, evidenţiind în acelaşi timp câteva din trăsăturile expoziţiei de icoane: „Această expoziţie reprezintă darul Pârcovaciului oferit Iaşului, României şi lumii întregi. Prin Ionuţ Dragoş Curecheriu, iconarul şcolit la Tabăra de creaţie religioasă «Sfântul Apostol Luca» de la Pârcovaci - Hârlău, chipurile sfinte au un nou zugrav. Toate acestea s-au realizat prin talent, muncă multă, rugăciune şi seriozitate“.
Printre persoanele prezente s-au numărat d-na prof. Laura Crăciun, director la Şcoala Gimnazială Pârcovaci, precum şi d-na prof. de religie Rodica Curcă de la Şcoala Pârcovaci, care a încadrat în această expoziţie o parte din colecţia proprie de ştergare şi năframe tradiţionale moldoveneşti, rodul muncii strămoşilor şi bătrânilor din Pârcovaci. De asemenea au participat studenţi şi iubitori de artă religioasă. Pentru pregătirea lucrărilor prezente în expoziţie, Ionuţ Dragoş Curecheriu a lucrat timp de două luni, după cum a ţinut să precizeze: „Aceste lucrări au fost o provocare pentru mine într-un timp aşa scurt, dar am făcut ceea ce îmi place cu ajutorul lui Dumnezeu şi al sfinţilor pictaţi. Ţin să mulţumesc organizatorului acestui eveniment, Colegiului «Sfântul Nicolae», implicit părintelui consilier Hrisostom Rădăşanu, pentru binecuvântarea de a mă ocupa de această expoziţie, sponsorilor, precum şi tuturor celor care au participat la acest eveniment cultural desfăşurat în cadrul Zilelor Colegiului“. Expoziţia va fi deschisă vizitatorilor până pe 11 decembrie 2015.
Un nou training „Analiza tranzacţională“
Pe data de 26 noiembrie, membri ai Colegiului „Sfântul Nicolae“ au luat parte la trainingul „Analiza tranzacţională“, susţinut de părintele consilier Hrisostom Rădăşanu. Trainingul s-a desfăşurat într-o sală special amenajată în incinta Şcolii „Varlaam Mitropolitul“.
La prima vedere denumirea trainingului, aceea de „analiză tranzacţională“, pare a avea legătură cu domeniul economiei şi a tranzacţiilor comerciale, dar în realitate titlul se leagă de fapt de „tranzacţiile“ pe care le desfăşurăm cu ceilalţi, analiza noastră socială putând fi numită „analiză tranzacţională“.
Prima parte a trainingului a însemnat un joc de cunoaştere reciprocă a membrilor. Prin nişte simple desene, fiecare participant şi-a conturat personalitatea, pasiunile, relaţiile cu semenii şi perspectiva de viitor. Apoi au urmat nişte teste de personalitate bazate pe prezentările părintelui Hrisostom, prin care fiecare şi-a identificat defectele şi lipsurile caracterului său. În urma testelor, participanţii şi-au putut face analiza propriei personalităţi. Teologia şi psihologia practică s-au impletit astfel încât fiecare să plece cu informaţii noi şi folositoare. Datorită feed-back-ului pozitiv din partea participanţilor, părintele Hrisostom Rădăşanu a decis ca pe viitor să se ţină şi o a doua şedinţă a trainingului.
Acest proiect a fost iniţiat de către Comisia Educativă a Colegiului „Sfântul Nicolae“. (Vlad Cârlan - membru al Colegiului „Sfântul Nicolae“)