Expoziţie dedicată Reginei Maria, un simbol al României Mari
Anul Centenarului a început la Braşov cu un proiect dedicat Reginei Maria, un simbol al României Mari. Muzeul Judeţean de Istorie Brașov găzduiește expoziţia „Regina Maria, ambasador irezistibil al istoriei și artei populare românești”. O parte din fotografiile expuse fac parte din colecţia Serviciului Judeţean Brașov al Arhivelor Naţional.
Proiectul „Regina Maria, ambasador irezistibil al istoriei şi artei populare româneşti” este un demers cultural care îşi propune să promoveze frumuseţea şi bogăţia tradiţiilor şi a artei populare româneşti plecând de la mândria şi pasiunea cu care Regina Maria a promovat aceste valori culturale autentice, atât prin activitatea sa politică, cât şi prin opera culturală.
„Muzeul Judeţean de Istorie Braşov a debutat în Anul Centenarului cu o expoziţie dedicată celui mai important simbol pe care, zic eu, România îl are, la nivel internaţional, legat de Primul Război Mondial şi legat de începutul României Mari: Regina Maria. Era normal să fie aşa, pentru că ştim bine că există o legătură apropiată între Regina Maria şi Bran, oraşul Braşov şi judeţul Braşov, şi am considerat că este de bun augur să începem cu expoziţia dedicată Reginei Maria. Este o expoziţie susţinută de Ministerul Culturii în cadrul Zilei Culturii Naţionale şi, dincolo de panourile din expoziţia în aer liber din faţa Casei Sfatului, unde avem povestea Reginei Maria legată de arta populară românească, ştim bine că arta populară românească a fost o sursă de inspiraţie pentru Regina noastră artist, am adus şi două piese de patrimoniu cu statut de vedetă, respectiv două costume populare care au aparţinut Reginei Maria, purtate de Regia Maria. Costumele provin din colecţia doamnei profesor universitar Adina Nanu şi vor rămâne expuse la Muzeul Judeţean de Istorie până duminică”, a declarat directorul Muzeului Judeţean de Istorie, Nicolae Pepene, citat de Agerpres.
Expoziţia outdoor de fotografie istorică despre Regina Maria, din faţa Casei Sfatului, prezintă, pe cele 40 de panouri imagini alb negru şi color, dragostea sa pentru arta populară românească, povestea Reginei Maria spusă la nivelul vestimentaţiei regale inspirate din arta populară românească, cât şi alte aspecte inedite, cum ar fi ilustraţia cărţilor pentru copii scrise de Regina Maria, lucrări care abundă în desene inspirate din imaginea costumelor tradiţionale româneşti şi a obiectelor împodobite cu motive populare.
De asemenea, sunt expuse imagini folosite într-o carte pe care Regina Maria a scris-o pentru copii americanilor, „o lucrare pe care putem s-o numim chiar de propagandă, care a avut mare succes la lansarea în 1921 la New York şi care demonstrează dragostea şi respectul pe care Regina Maria le-a avut pentru arta populară românească”, potrivit sursei citate.
Pornind de la maniera în care Regina Maria a decorat interioarele reşedinţelor cu numeroase obiecte de artă populară, folosind fotografiile istorice şi filmele de arhivă cu suverana, în Casa Sfatului se va organiza un atelier creativ inspirat din aşa numitul stil Regina Maria, prin interpretarea interioarelor reşedinţelor particulare ale reginei de către artişti şi studenţi selectaţi de catedra de Ingineria şi Designul Produselor Finite din Lemn a Facultăţii de Ingineria Lemnului de la Universitatea „Transilvania” din Braşov, conform Agerpres. Atelierul se va desfăşura în ziua de 26 ianuarie, la Casa Sfatului, avându-l ca invitat special pe prof. univ. dr. Adrian Silvan Ionescu, directorul Institutului de Istoria Artei „George Oprescu”.
Proiectul este realizat de Asociaţia Forums şi Muzeul Judeţean de Istorie Braşov, cu sprijinul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, declarat câştigător în cadrul sesiunii dedicate Zilei Culturii Naţionale. Managerul proiectului este istoricul Nicolae Pepene, directorul Muzeului Judeţean de Istorie Braşov. Expoziţia va rămâne în Piaţa Sfatului până în 12 martie, urmând să fie itinerată la Râşnov şi la Muzeul Naţional Cotroceni, conform Agerpres.