Expoziție despre evoluția calculatoarelor la Palatul Culturii din Iași

Un articol de: Otilia Bălinișteanu - 06 Ianuarie 2023

Până la sfârșitul acestui an, la Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiuˮ din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldovaˮ Iași poate fi vizitată expoziția temporară „Computerul - Istoria viitorului”, organizată în parteneriat cu Facultatea de Automatică și Calculatoare a Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași. Demersul expozițional prezintă evoluția calculatoarelor de la abac până la computerele moderne de astăzi. 

Printre exponate vizitatorii vor putea descoperi sisteme de calcul, unități floppy disk, monitoare, console pentru jocuri, laptopuri, accesorii, docu­mentație de specialitate și materiale complementare (fotografii și informații din domeniu). Una dintre piesele spectaculoase este „Memoria cu ferite IBM 360”, cea mai importantă formă de stocare a informațiilor pentru sistemele de calcul din perioada 1955-1975.

Majoritatea celorlalte exponate datează din perioada 1981-1990, ilustrând soluții tehnice bazate pe semiconductori, circuite integrate și microprocesoare. Expoziția cuprinde și o serie de console „Nintendo” din colecția particulară aparținând lui Theodor-Ștefan Axinte din Iași.