Expoziție jubiliară la Muzeul Național al Banatului

Un articol de: Diac. Răzvan Fibișan - 25 Iulie 2016

De curând, în mansarda Bastionului Theresia, a avut loc vernisajul expoziției jubiliare „Timișoara 1716. Începuturile unui oraș european”. Eveniment de mare încărcătură istorică pentru destinul Timișoarei, această expoziție a fost realizată sub coordonarea Muzeului Național al Banatului și cu colaborarea Mitropoliei Banatului, Episcopiei Romano-Catolice din Timișoara și mai multe instituții din municipiu și județ.

Din partea Centrului eparhial, la vernisajul expoziției jubiliare a fost prezent părintele Zaharia Pe­reș, consilier cultural al Arhiepiscopiei Timișoa­rei. „Arhiepiscopia Timișoarei nu putea lipsi de la o astfel de ex­poziție, ce amintește de trei secole petrecute în această parte de țară, pentru că dincolo de componentele existente la structurarea unei societăți, atât cultural, econonomic, social, demografic, elementul de spiritualitate nu poate lipsi, pentru că, iată, demonstrează că trei secole nu reprezintă foarte mult în istorie și în timp. De aceea, un rol semnificativ la susținerea acestei expoziții îl are Arhiepiscopia Timișoarei prin exponatele aduse aici, un număr de 28 exponate, icoane, cărți de cult, dar și obiecte de slujire din acel timp”, a precizat pr. Zaharia Pereș, consilier cultural al Arhiepiscopiei Timișoarei.

Expoziția dedicată celor 300 de ani de la eliberarea Timi­șoa­rei de sub stăpânirea otomană prezintă aspecte ale prezenței otomane în orașul de pe Bega, asediul cetății turcești de către armata habsburgică condusă de Eugeniu de Savoya. „Cele mai importante elemente ale expozi­ției sunt acelea care ne prezintă cucerirea orașului de către prin­țul Eugeniu de Savoya și instaurarea administrației imperiale în Banat și Timișoara. Expoziția dezvăluie primele decenii ale administrației austriece, făcând, totodată, o incursiune în atmosfera vieții spirituale multiconfesionale și culturale a Timi­șoarei acelor vremuri”, a specificat dr. Ciprian Glăvan, curatorul expo­ziției. Un caracter special l-a avut consilierea de specialitate a dr. Rodica Vârtaciu, a arhitectului Mihai Botescu şi a lui Stevan Bugarski.

La organizarea acestei expoziţii aniversare au mai contribuit: Consiliul Judeţean Timiş, Primăria Municipiului Timişoara, Episcopia Ortodoxă Sârbă de Timişoara, Mitropolia Banatului, Serviciul Judeţean Timiş al Arhivelor Naţionale ale României, Biblioteca Judeţeană Timiş „Sorin Titel”, Episcopia Română Unită cu Roma, Gre­co-Catolică de Lugoj, Casa de Cultură a Municipiului Timişoara, Comunitatea Evreilor din Timişoara, Asociaţia Generală a Şvabilor Bănăţeni, Uniunea Sârbilor din România și Asociaţia de Ajutorare a Şvabilor Bănăţeni.

Expoziţia este deschisă publicului la sediul temporar al Muzeului Naţional al Banatului, în perioada 19 iulie - 20 septembrie, de marţi până duminică, în intervalul orar 10:00 - 20:00.