Expoziţii de artă, de restaurare icoană şi carte veche
În perioada decembrie 2018 - ianuarie 2019, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iaşi a iniţiat şi organizat două expoziţii cu o importanţă deosebită: „Un sfert de veac de restaurare icoană şi carte veche la Facultatea de Teologie Ortodoxă - Artă Sacră - din Iaşi: 1993-2018” şi „Împreună, Artă şi Credinţă”, ediţia a III-a.
Ambele expoziţii organizate de cadrele didactice şi studenţii de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” au fost găzduite de Muzeul Mitropolitan din Iaşi. Prima expoziţie - de icoane şi cărţi vechi restaurate, organizată de prof. univ. dr. Nicoleta Melniciuc-Puică, lect. univ. dr. Mina-Adriana Moşneagu, de lect. univ. dr. Elena Ardelean şi asist. univ. dr. Vasile Tudor, a avut titlul „Un sfert de veac de restaurare icoană şi carte veche la Facultatea de Teologie Ortodoxă - Artă Sacră - din Iaşi: 1993-2018”.
Expozanţi au fost Mădălina Arbore, Ionuţ Baciu, Maria Boca, Ana Bodnar, Geanina Bratu, Andreea Burlacu, Georgiana Chirilianu, Simina Ciuclă, Loredana Constantin, Madălina Cozmescu, Ionuţ Dogaru, Laura Gireadă, Alina Grosu, Valentin Harabagiu, Andreea lacobeţ, Ana-Maria Ioviţă, Lavinia Ivaş, Elena Martinov, Ana Mişoagă, Bogdan Mohor-Obreja, Marius Munteanu, Gabriel Oroşanu, Vasilica Necula, Ecaterina Nică, Florentina Pipoş, Remus Popa, Mihaela Postolache, Simona-Gabriela Romaniuc, Alexandru Samuilă, Dumitru Săvoaia, Mariana Spătaru, Alina Tomniuc, Cristina Tudor, Elena Tun, Emil Ungureanu, Anamaria Ursaciuc. Vernisajul acestei expoziţii, care a putut fi vizitată şi în luna decembrie a anului trecut, a avut loc pe data de 27 noiembrie 2018, în prezenţa unui public numeros.
„A fost o expoziţie omagială, dedicată împlinirii a 25 de ani de la prima specializare de Artă Sacră, fostă Conservare şi Restaurare la Iaşi a Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Iaşi. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, a considerat că există premisele dezvoltării unei secţii de Conservare şi Restaurare la Facultatea de Teologie, pornind de la ideea că 80% din patrimoniul naţional aparţine Bisericii şi de la faptul că formarea de specialişti în restaurare care să manifeste o mai mare sensibilitate faţă de patrimoniul religios este necesară, având în vedere că mesajul scripturistic conţine imagini şi naşte reprezentări iconografice deosebite. Ulterior, secţia s-a îmbogăţit cu o specializare de Pictură bisericească, din 1999, iar din 2009 funcţionează la noi şi Masterul Patrimoniu cultural”, ne-a declarat prof. univ. dr. Nicoleta Melniciuc-Puică.
„Împreună, Artă şi Credinţă”, ediţia a III-a
Cea de-a doua expoziţie - „Împreună, Artă şi Credinţă”, care a putut fi vizitată în perioada decembrie 2018 - ianuarie 2019, a fost organizată de Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iaşi, în parteneriat cu Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” - Chişinău din Republica Moldova şi cu Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca.
Vernisajul evenimentului, ce a avut loc pe data de 29 noiembrie 2018, a fost prezentat de pr. prof. univ. dr. Ion Vicovan, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iaşi, şi i-a avut ca invitaţi pe pr. lect. univ. dr. Daniel Niţă-Danielescu de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae”, lect. univ dr. Constantin Iulian Damian, director departament la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae”, lect. dr. Sorin Otînjac de la Universitatea Naţională de Arte „George Enescu” din Iaşi.
Coordonatorii expoziţiei au fost conf. dr. Dominte Georgeta Merişor de la Secţia Artă Sacră/ Artă Sacră în patrimoniul cultural a Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iaşi, lector superior Natalia Golenco de la Facultatea de Arte Plastice şi Design a Universităţii Pedagogice de Stat „Ion Creangă” - Chişinău şi specialist coordonator în cadrul Centrului de restaurare al Muzeului Naţional de Artă din Republica Moldova, lector univ. dr. Sorin Otînjac de la Facultatea de Arte Vizuale şi Design a Universităţii Naţionale de Artă „George Enescu” din Iaşi, asist. dr. Bogdan Cojocea, prof. dr. Nicoleta Melniciuc-Puică, lect. dr. Stelian Onica, asist. dr. asoc. Petru Sofragiu, asist. dr. Vasile Tudor, toţi de la specializările Artă Sacră şi Artă Sacră în patrimoniul cultural ale Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Iaşi.
Expozanţi au fost Cristina Barbă, Elena Grigoriu, Aliona Panuş, Vadim Popuiac, Ana Sajin, lect. Cristina Liviţchi (Facultatea de Arte Plastice şi Design a Universităţii Pedagogice de Stat „Ion Creangă” - Chişinău), Oana Drăgoi, Rica Nemţanu, Viorica Andrişan-Bordianu, Alina Bădeanu (Facultatea de Arte Vizuale şi Design a Universităţii Naţionale de Artă „George Enescu” din Iaşi), prof. dr. Marcel Muntean (Specializarea Artă Sacră - Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universităţii „Babeş Bolyai”), Alexandra Raluca, Alecu Daniel, Iulian Bejan, Maria Boca, Paula Cristina Botez, Iulia Cărmăzan, Gabriela Coşofreţ, Gheorghe Goşman, Ana Maria Ioviţă, Andreea Lemnaru, Camelia Elena Moţoc, Alexandru Aamuilă, Cristina Tudor, asist. as. dr. Petru Sofragiu, asist. dr. Bogdan Cojocea, conf. dr. Merişor Georgeta Dominte (specializările Artă Sacră şi Artă Sacră în patrimoniul cultural ale Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Iaşi).
„Expoziţia «Împreună, Artă şi Credinţă», gândită iniţial, în toamna din 2017, ca un duplex Iaşi - Chişinău, a reunit la cea de-a III-a ediţie deopotrivă caracteristici artistice şi religioase, prin însăşi cooptarea în participare, alături de expozanţi din secţiile de Artă Sacră, de la Facultăţi de Teologie Ortodoxă din Iaşi şi Cluj (Universitatea «Alexandru Ioan Cuza» şi Universitatea «Babeş-Bolyai»), a unor participanţi de la facultăţi de arte plastice şi design din Chişinău - Republica Moldova (Universitatea Pedagogică de Stat «Ion Creangă») şi din Iaşi (Universitatea de Arte «George Enescu», secţia Pedagogia artei). Împreună cu studenţi şi masteranzi, au expus şi câteva cadre didactice, în ideea transmiterii ştafetei de credinţă şi de artă de la o generaţie la alta. Astfel, exprimările artistice libere s-au întâlnit cu aspectele canonice specifice iconografiilor ortodoxe, iar exerciţiile portretistice le-a oferit autorilor lor o incursiune de suflet pe coordonatele istoriei. Contemplând lucrările expuse, vizitatorii au avut ocazia să îşi reamintească de personalităţi laice şi religioase, care au rămas în memoria oamenilor drept remarcabile exemple de conduită, îndeosebi în momente hotărâtoare pentru neam şi ţară”, ne-a declarat coordonatorul proiectului, conf. univ. dr. Dominte Georgeta Merişor de la Secţia Artă Sacră/ Artă Sacră în patrimoniul cultural a Facultăţii de Teologie ieşene.
„Pe simezele din Sala Ctitorilor de la Muzeul Mitropolitan - Iaşi, persoane sfinte, care ne ocrotesc şi ne îndrumă, precum şi personalităţi istorice, cu deosebite implicări şi realizări, ca şi alte secvenţe cu încărcătură spirituală au fost împreună într-un cumul de exprimări artistice, diferite ca aspecte vizuale, dar reunite prin substratul religios, ca o armătură de bază a lor, ca şi prin elementele de limbaj plastic, comune oricăror imagini, în general. Acestea au fost redate cu nuanţări contrastante ori în armonii valorice şi cromatice, prin monocromii, game reci sau calde, în grafii, picturi libere şi iconografii. Prin intermediul lor, imaginile din expoziţia «Împreună, Artă şi Credinţă» ne-au amintit de vremuri cu vajnici eroi ai neamului românesc, de personalităţi istorice ca şi de persoane sfinte, care ne sunt oricând modele şi călăuze sufleteşti. Astfel, indiferent de contexte, faţă de sfinţenie avem invitaţia de a ne raporta cu permanenţă gândurile şi acţiunile, pentru a putea evolua spiritual, tot mai mult şi mai mulţi. Acum şi în continuare, spre toate coordonatele, pentru toate implicările şi ajutorul oferit în realizarea la Iaşi - România şi apoi la Chişinău - Republica Moldova a fazelor proiectului expoziţional «Împreună, Artă şi Credinţă» adăugăm, cu deosebită recunoştinţă, toate mulţumirile şi aprecierile noastre”, a concluzionat conf. dr. Dominte Georgeta Merişor.