Expoziţii de icoană şi fotografie de colecţie

Un articol de: Pr. Constantin Olariu - 16 Iunie 2017

Sala „Iosif Episcopul” a Casei „Sfântul Calinic” din Râmnicu Vâlcea a găzduit marţi, 13 iunie, vernisajul unei expoziții de icoane, organizată în ca­drul parteneriatului româno- elen pentru educarea copi­lului. În aceeaşi locaţie va avea loc, în zilele de 17 şi 18 iunie, vernisajul de fotografie „Restituiri. Valori ale spiritua­lității ortodoxe vâlcene”.

Parteneriatul edu­cațio­nal pentru educarea copilului, deschis săp­tămâna aceasta la Râmnic în cadrul unei expoziţii de icoane, este susținut prin implicarea specială a Asociației interculturale elene „Dacia”, precum şi de Asociaţia „Educatoarea în slujba copilului”, Arhiepiscopia Râmnicului, Arhiepiscopia Si­biului, Inspectoratul Școlar Ju­dețean Vâlcea, Primăria munici­piului Râmnicu Vâlcea, Seminarul Teologic „Sfântul Nicolae”. „În cadrul convenției de parteneriat ne propunem organizarea unor acţiuni caritabile şi de întra­jutorare a semenilor, dar și de sprijinire a copiilor care pot realiza performanțe notabile, însă, din cauza sărăciei sau a altor cauze de natură socială ajung chiar în situația de abandon școlar”, a precizat Ruxandra Boncan.

Expoziția a fost realizată de către elevii școlilor partenere, dar și de diferiți voluntari ai insti­tuțiilor care sprijină proiectul. În cadrul vernisajului, părintele consilier al Sectorului patrimoniu din cadrul Arhiepiscopiei Râmnicului a subliniat valoarea patrimonială a iconografiei din mănăstirile și bisericile din spațiul vâlcean, îndemnându-i pe cei mici ca între preocupările artistice pe care le au să deprindă și arta pictării icoa­nelor.

După vernisarea icoanelor, părintele consilier Cristian Bă­nuță a susținut o activitate cu caracter catehetic în care a arătat rolul educativ al icoanei, dar și modalitățile prin care cei mici îi pot cinsti pe sfinții ocrotitori. Activitatea părintelui a fost con­tinuată în incinta Centrului epar­hial, unde, prin intermediul jocului, copiilor le-au fost prezentate o serie de valori precum prietenia, întrajutorarea, respectul față de părinți și educatori, dar și nevoia de a proteja mediul înconjurător.

„Restituiri. Valori ale spiritualității ortodoxe vâlcene”

În zilele de 17 și 18 iunie, Arhi­episcopia Râmnicului vă invită la ediția a doua a evenimentului „Restituiri. Valori ale spiritua­lității ortodoxe vâlcene”, organizat împreună cu Asociația „Renaș­­terea Obiceiurilor și Tradițiilor Românești” din dorința reafir­mării artei bisericești și redes­coperirii tradițiilor și meșteșu­gurilor din spațiul monahal vâlcean.

Manifestările, organizate cu binecuvântarea Înaltpreasfin­țitului Părinte Arhiepiscop Var­sanufie, debutează cu vernisarea expoziției de fotografie „Privind din înălțimi locașurile de închi­nare”, ce va fi urmată de expoziția cu vânzare din rucodelia viețuito­rilor din Eparhia Râmnicului - mănăstirile Bistrița, Hurezi, Arnota, Dintr-un Lemn, Govora, Jgheaburi, Surpatele, Ostrov, Turnu, Sărăcinești, Iezer, Antim - și Arhiepiscopia Dunării de Jos, precum și expoziția de pictură pe sticlă realizată de elevi din școlile vâlcene. Evenimentul se va desfă­șura la Sala „Iosif Episcopul” a Casei „Sfântul Ierarh Calinic”, după următorul program: sâm­bătă, 17 iunie, orele 10:00 - 19:00 și duminică, 18 iunie, orele 13:00 - 19:00. Intrarea este liberă.