Expoziţii în cadrul manifestărilor „Bicentenar Brukenthal 2017”

Data: 04 Martie 2017

La aniversarea celor 200 de ani de la deschidere, Muzeul Național „Brukenthal” din Sibiu organizează mai multe evenimente, între care expoziţii şi manifestări științifice. Vineri, 3 martie, la Muzeul de Artă Contemporană din Sibiu s-a deschis expoziția „The Gift” a artistului Ilie Mitrea.

Palatul Brukenthal a deschis porţile pentru expoziția „Capodopere din Colecția Brukenthal” și expozițiile temporare „Eroi, zei și oameni obișnuiți” (etajul II) și „Zooming Franz Neuhauser” (Cabinetul de Stampe și Desene, parter).

Pe parcursul anului vor fi organizate expoziții temporare cu anumite teme, pentru ca publicul să afle mai multe despre patrimoniul muzeului și evoluția acestuia în cei 200 de ani.

De asemenea, la Muzeul de Artă Contemporană din Sibiu s-a deschis vineri, 3 martie, expoziția „The Gift” a artistului Ilie Mitrea, curatori: Robert Strebeli și Alexandra Gălăbuț. „Deținător al premiului <Lorenzo il Magnifico> la Bienala de Artă Contemporană din Florența 2015, Ilie Mitrea revine în expozițiile Muzeului Brukenthal pentru a treia oară, cu proiectul intitulat sugestiv The Gift. Cadoul artistului pentru Baronul Samuel von Brukenthal — 7 picturi în tehnica ulei pe pânză și o instalație, nu constituie doar o reverență culturală cu ocazia Bicentenarului Brukenthal 2017, ci și un proiect inedit, un update istoric, o invitație la imaginație. Expoziția deschide dialogul între dinamica constituirii colecției de pictură și vizitatorul expozițiilor din zilele noastre”, se arată în comunicatul Muzeului Naţional Brukenthal.

Astfel, publicul poate vedea „cum ar fi arătat Samuel von Brukenthal în portrete realizate de Francisc Bacon, Salvador Dali, Andy Warhol, Alfons Mucha sau Vincent Van Gogh”, într-un exercițiu de reinterpretare propus de Ilie Mitrea după modelul oferit de cinci portrete ale Baronului, din secolul XVIII, expuse în galeriile Palatului Brukenthal, conform curatorilor expoziţiei. De asemenea, expoziția prezintă o instalație și o ilustrare a traseului operei de artă atelier-muzeu.

„Restaurator pictură în cadrul laboratoarelor Muzeului Națio­nal Brukenthal și membru al grupului Brukenthal von Studio, Ilie Mitrea constituie, în arta contemporană, o prezență ilustrativă pentru fenomenul creației generate în, și dinspre, fundamentele moștenirilor culturale. A venit din nou rândul moștenirii Brukenthal — fondator, colecții, muzeu — să primească și să găzduiască darul artiștilor plastici contemporani, iar cel care îl oferă primul în 2017 este Ilie Mitrea”, se mai arată în comunicatul Muzeului Național Brukenthal.

Muzeul deschis la 25 februarie 1817

La 25 februarie 1817 se deschidea Muzeul Brukenthal, conform dorinței testamentare a baronului Samuel von Brukenthal. La 200 de ani, echipa muzeului și-a propus să ofere publicului posibilitatea să descopere evo­luția expoziţiilor de-a lungul timpului. Pe parcursul acestui an vor fi organizate expoziții temporare cu diferite teme: „Vizitatorii sunt invitați să călătorească în lumile cartografiei, mineralogiei sau a vieții cotidiene din Transilvania secolelor XVII și XVIII, să îl redescopere pe Samuel von Brukenthal prin intermediul colecțiilor sale de biblii sau a apropiaților săi din mediul artistic, să pătrundă în povestea balurilor de altă dată dar și a grădinii secrete din tapetul oriental al saloanelor palatului. Expozițiile de artă modernă și contemporană vor aduce tema patrimoniului cultural în actualitate”, se arată în Agenda „Bicentenar Brukenthal 2017”. Programul mai cuprinde și o serie de manifestări organizate în parteneriat cu instituții de cultură din Sibiu.