Extinderea UE din 2007, ultimul act de eliberare al rromilor în Europa

Data: 09 Martie 2008

Europarlamentarul social-democrat Adrian Severin a susţinut acest lucru la o conferinţă organizată de Grupul Socialist din PE cu privire la Strategia europeană pentru comunitatea rromă. În opinia lui Severin, „eliberarea“ trebuie privită ca o oportunitate de a ajuta rromii. „Trebuie să privim cea mai recentă extindere a Uniunii Europene ca ultimul act de eliberare al comunităţii rrome în Europa. Să nu uităm că, în centrul şi estul Europei, minorităţile au fost tratate de statele comuniste ca prizonieri“, a declarat eurodeputatul social-democrat român, precizând că „această eliberare nu trebuie percepută ca o problemă, ci ca o oportunitate de a ajuta populaţia rromă să ajungă la o viaţă demnă“.

De asemenea, s-a subliniat faptul că rromii nu constituie un grup omogen în toată Europa şi, din acest motiv, soluţiile şi practicile dintr-o ţară nu pot fi transferate în alte ţări. „Nu există contradicţie între acţiunea locală, naţională şi europeană. Rromii sunt cetăţeni europeni, deci au dreptul la o politică europeană care să ofere o viziune coerentă“, a atenţionat Severin.

Grupul Socialist din PE doreşte să pună lupta împotriva excluderii şi discriminării rromilor pe agenda politică europeană. În ianuarie 2008, Parlamentul European a adoptat o rezoluţie privind situaţia populaţiei de etnie rromă care făcea apel la Comisia Europeană să pregătească o comunicare, privitor la cum poate UE să coordoneze şi să promoveze eforturile de îmbunătăţire a situaţiei comunităţii rrome. Mai mult, rezoluţia propune ca rromii să fie recunoscuţi ca o minoritate europeană transnaţională. Potrivit executivului comunitar, populaţia rromă continuă să fie cel mai discriminat grup din Europa, fiind necesară o acţiune urgentă pentru a remedia această situaţie. În UE se estimează că trăiesc aproximativ 10 milioane de etnici rromi.