Făina de secară fortifică organismul uman
Secara este originară din Asia Centrală și este consumată în special de cei care apreciază gustul său intens. Secara este o cereală cu aromă unică, puternică, foarte asemănătoare cu grâul. Este disponibilă sub mai multe forme, de la făină la fulgi. Făina de secară este mai bună decât cea de grâu, deoarece conține mai mulți nutrienți, iar pâinea obținută din acest tip de făină este mai densă și mai sățioasă. Spre deosebire de alte tipuri de cereale, secara a fost privită ca un aliment secundar, de o calitate inferioară, dar în zilele noastre, ea este o cereală din ce în ce mai valorificată, fiind o alternativă mult mai sănătoasă la grâu.
Secara conține apă, săruri minerale de fier, calciu, fosfor, magneziu, potasiu, substanțe azotate, glucide sub formă de amidon, celuloză, hidrați de carbon, proteine, aminoacizi, esențiali, vitamina A, complexul B, vitaminele C, E, PP, K, foarte puține grăsimi (lipsite de colesterol), fibre, carbohidrați, Omega 3, Omega 6 etc.
Secara este un foarte bun purificator sangvin, hemostatic, sedativ, depurativ, antiinflamator, energizant, remineralizant, emolient, laxativ, vitaminizează și fortifică întregul organism. Secara nu este recomandată persoanelor cu intoleranță la gluten, însă efectul negativ este mai scăzut decât în cazul grâului. Secara este foarte recomandată în diminuarea calculilor biliari, ajută la pierderea kilogramelor în plus, la prevenirea și tratarea diabetului, îmbunătățește digestia, scade tensiunea arterială, poate ajuta la prevenirea cancerului, îmbunătățește sănătatea pielii și a părului etc.
Rețete
Biscuiți cu fulgi de secară
Ingrediente: 400 ml lapte, 4 linguri cu vârf fulgi de secară, 70 g unt gras, 1 linguriță praf de copt, 2 linguri nucă pisată, 1 lingură zahăr brun, 1 pliculeț zahăr vanilat, 4 linguri făină de hrișcă, fulgi de migdale pentru decor. Preparare: Într-o crăticioară se pune laptele la fiert, când dă în clocot se adaugă fulgii de secară și se mai fierbe câteva minute, apoi se ia de pe foc și se adaugă untul și zahărul vanilat, după care se lasă la răcit; într-un alt bol se amestecă ouăle cu un tel, peste care se adaugă compoziția de lapte cu fulgi deja rece, apoi se încorporează restul ingredientelor și se omogenizează; se pregătește o tavă de cuptor tapetată cu hârtie de copt și cu o lingură se pune compoziția în tavă, dând o formă cât mai rotundă, apoi se presară fulgii de migdale și se dau la copt timp de 15-20 de minute la 1800 C.
Fulgi de secară cu iaurt
Ingrediente: 1 cană de apă, 1\2 cană cu fulgi de secară, 1 cană de iaurt, 1 lingură de miere, scorțișoară după gust, stafide, nuci zdrobite. Preparare: Se pune apa într-un ibric la fiert, când clocotește se adaugă fulgii de secară și se amestecă; se lasă să fiarbă până se înmoaie bine, apoi se ia de pe foc, se toarnă budinca într-un bol, se adaugă scorțișoara, miezul de nucă, stafidele, iar după ce s-a răcit, se pun iaurtul și mierea de albine. Este un mic dejun energizant, sățios și vitaminizant.