Familia creştină, icoana unirii între Hristos şi Biserică

Un articol de: Oana Rusu - 16 Mai 2013

Cu ocazia sărbătoririi, pe 15 mai a Zilei Internaţionale a Familiei, în Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului a fost iniţiată Campania „Nu divorţului!“. IPS Mitropolit Andrei a rostit o predică în Catedrala mitropolitană, în care a apărat valorile familiei, apoi a susţinut o conferinţă în Aula „Nicolae Ivan“ a Facultăţii de Teologie. 

Înalt Preasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului, şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a susţinut o predică în Catedrala mitropolitană din Cluj-Napoca, după ce a săvârşit slujba Vecerniei. Ierarhul a lăudat iniţiativa de organizare a acestei campanii, subliniind că, în prezent, una din calamităţile ce rod la rădăcina neamului şi la rădăcina societăţii omeneşti este divorţul. IPS Mitropolit Andrei a amintit răspunsul dat de Domnul Iisus Hristos fariseilor care doreau să ştie în ce condiţii se poate despărţi un soţ şi o soţie: „Iar Eu zic vouă că oricine va lăsa pe femeia sa, în afară de pricină de desfrânare, şi se va însura cu alta, săvârşeşte adulter; şi cine s-a însurat cu cea lăsată săvârşeşte adulter“. 
 
„Eu constat cu multă strângere de inimă şi cu tristeţe că, de la an la an, divorţurile cresc în progresie geometrică. Dacă sunt mulţi care au solicitat divorţ bisericesc, câţi or fi cei care nu-l mai solicită şi se recăsătoresc doar civil? Cei care au solicitat divorţ bisericesc în anul 2011, vorbesc numai de ortodocşi care apelează la noi, au fost 258! 258 de familii s-au destrămat în eparhia noastră în 2011. Iar în 2012, 274 de familii s-au destrămat… şi, precum văd că vin la centrul eparhial dosarele de divorţ, în anul 2013 vor fi şi mai multe. E o adevărată tragedie!“, a spus IPS Mitropolit Andrei.

Taina Nunţii

Ierarhul a arătat că, în prezent, lumea nu mai sesizează cât de grav este divorţul şi puţini îşi mai pun problema păcatului. „Fariseii au venit la Domnul Iisus Hristos şi au pus această problemă, şi le-a limpezit-o deplin“. Gravitatea divorţului se amplifică atunci când sunt implicaţi copiii: „Tragedia este că în toate aceste procese de divorţ sunt la mijloc copilaşii care sunt aproape ai nimănui, sau rămân la un părinte, cu sufletul rănit pentru toată viaţa. În rare cazuri nu sunt copii; de obicei e vorba de un copilaş sau doi care trebuie să aleagă să rămână ori cu mama ori cu tata, când sufletul lor este sfâşiat şi ar vrea să rămână cu amândoi“. Ierarhul a amintit că Iisus Hristos şi-a întemeiat Biserica sa pe Taina Nunţii,  participând la nunta din Cana Galileii. 
 
„Părintele Stăniloae spune că «Taina Nunţii este un act sfânt, de origine dumnezeiască, în care, prin preot, se împărtăşeşte harul Sfântului Duh unui bărbat şi unei femei ce se unesc liber în căsătorie, care sfinţeşte şi care înalţă legătura naturală a căsătoriei la demnitatea reprezentativă a unirii dintre Hristos şi Biseric㻓. Astfel, familia creştină este icoană reprezentativă a unirii între Hristos şi Biserică. 
 
„Şi atunci, o asemenea icoană să o facem ţăndări, să o sfărâmăm, să ne batem joc de ea, să o profanăm? Or, miile de divorţuri, lucrul acesta îl fac: îşi bat joc de această icoană inefabilă a unirii dintre Hristos şi Biserică, pentru că cei doi soţi, uniţi prin Taina Nunţii, sunt reprezentaţi de unirea dintre Hristos şi Biserică“, a spus IPS Mitropolit Andrei.

Dragostea faptelor

Ierarhul a arătat apoi, în predica rostită în Catedrală, că familia are la bază o dimensiune care nu piere niciodată, dragostea, care nu este doar declarativă, ci se manifestă prin virtuţile enumerate şi de Sfântul Apostol Pavel. Se poate întâmpla ca, în cazul unor căsătorii, dragostea să fie doar declarativă, nu bazată şi pe fapte. „Tragedia e că nu e dragoste, şi dacă nu e dragoste, e divorţ!“, a observat ierarhul. O altă problemă generată de divorţ este cea reflectată în plan social, fiind afectată şi naţiunea bazată pe multitudinea familiilor.  „Zice Ioan Gură de Aur că familia este Biserica de acasă, „Ecclesia domestica“, alcătuind marea Biserică în care ne găsim acum“. 
 
IPS Mitropolit Andrei a subliniat că atunci când familiile creştine vor fi mai puternice, se va întări şi ţara şi lumea. „În familii întemeiate pe credinţa creştină se nasc şi copii care cresc educaţi bine. Într-o lume în care nu mai este apreciată familia, e un adevărat haos. Noi nici nu vrem să auzim de simplu consens între doi oameni care locuiesc necăsătoriţi şi, cu atât mai puţin, de familii formate din oameni de acelaşi sex! Familia lăsată de Dumnezeu, aşa cum am citit în Cartea Facerii, este aşa cum ştim noi, aşa cum i-am văzut trăind pe bunicii noştri, pe părinţii noştri“. 
 
După predica rostită în Catedrală, IPS Mitropolit Andrei a susţinut, în Aula „Nicolae Ivan“ a Facultăţii de Teologie, o conferinţă cu tema „Familia între invidualism, colectivism şi comuniune“ şi a răspuns la întrebările adresate din public.