Faptele iubirii milostive

Data: 10 Octombrie 2012

 

La Editura BASILICA a Patriarhiei Române a apărut, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, albumul „Faptele iubirii milostive. Lucrarea instituţiilor social-filantropice înfiinţate şi administrate de Biserica Ortodoxă Română“, proiect realizat de către Sectorul Social-filantropic al Patriarhiei Române.
 
Lucrarea este publicată sub formă de album, în contextul <i>Anului omagial al Sfântului Maslu şi al îngrijirii bolnavilor</i>, şi cuprinde o prezentare sintetică (însoţită de fotografii reprezentative) a aşezămintelor social-filantropice acreditate, precum şi a celor aflate în curs de acreditare, înfiinţate şi administrate de Biserica Ortodoxă Română, prin cele şase mitropolii din ţară, vizând totodată şi programele anuale de ajutorare a celor bolnavi sau săraci. La începutul volumului este publicată o amplă introducere cu titlul <i>Filantropia creştină între reperele ei istorice şi actualitate</i>, semnată de pr. prof. dr. Constantin Pătuleanu.
Totodată, în <i>Cuvântul înainte </i>al acestei lucrări, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, subliniază următoarele: „Biserica Ortodoxă încearcă să contribuie tot mai mult la alinarea suferinţei, atât prin lucrarea ei liturgică, duhovnicească şi pastorală, cât şi prin lucrarea ei filantropică şi social-medicală. Lucrarea filantropică sau caritabilă a Bisericii este urmarea lucrării filantropice, vindecătoare, sfinţitoare şi mântuitoare a Domnului nostru Iisus Hristos ca parte integrantă a proclamării Evangheliei mântuirii şi a prezenţei active a Împărăţiei lui Dumnezeu. Ca atare, <i>filantropia socială a Bisericii nu trebuie despărţită de Liturghia eclesială, întrucât rugăciunea este izvor de iubire smerită şi jertfelnică în şi pentru comunitate.</i> Filantropia socială a Bisericii este în primul rând o filantropie pastorală, de ajutorare şi îndrumare a omului pe calea mântuirii, a cultivării comuniunii lui cu Dumnezeu şi cu aproapele.
Albumul de faţă, realizat de Sectorul (Departamentul) Social-filantropic al Patriarhiei Române, cuprinde o <i>prezentare selectivă şi succintă a furnizorilor de servicii sociale acreditaţi</i>, care sunt activi în aşezăminte, centre socio-medicale ori programe coerente multianuale sprijinite de Biserica Ortodoxă Română“.
Editura BASILICA a Patriarhiei Române