Femeile mironosiţe, subiectul unei piese de teatru

Un articol de: Arhid. Pavel Canea - 04 Mai 2017

Evenimentele ce au avut loc la trei zile după ce Mântuitorul Iisus Hristos a fost răstignit și a murit pe cruce, adică Învierea Sa, au fost prezen­tate de către elevii seminariști caransebeșeni într-un mod dramatic, pe scena Casei de Cultură „George Suru” din Caransebeș.

Auditoriul ce a umplut sala de spectacole, duminică, 30 aprilie, a putut retrăi momentele de bucurie, sim­țite de femeile mironosițe atunci când au mers dis-de-di­mineață la mormântul unde a fost pus trupul Domnului și au găsit pe îngerul care le-a vestit Învierea. În mod teatral actorii au reușit să transmită, pe de-o parte, sentimentele pe care le-au trăit mironosițele și apostolii când au primit vestea că Mântuitorul a înviat, dar și îngrijorarea celor care nu au crezut în Iisus, Fiul lui Dumnezeu. Actorii care s-au transpus în personajele ce au constituit tabloul Învierii cu mai bine de 2.000 de ani în urmă au fost elevii Seminarului Teologic „Episcop Ioan Popasu” din Caran­sebeș, coordonați de părintele profesor Pătruț Bănăduc. Piesa de teatru s-a numit sugestiv „Mirono­sițele”, fiind pusă în scenă chiar în Duminica a treia după Înviere, a Mironosițelor, o piesă scrisă în perioada interbelică de marele dramaturg Victor Ioan Popa.

Evenimentul s-a desfășurat cu binecuvântarea Preasfinți­tului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, la care au fost prezenți membrii Permanenței Consiliului eparhial, preoți din localitate și nu numai, preoţi profesori şi foarte mulţi credincioși, iubitori de teatru. „Este o bucurie pentru noi, profesori și elevi totodată, pentru că această piesă este înscrisă într-un proiect mai amplu, intitulat „Tineri Actori”. Noi încercăm să punem în fața publicului caransebeșean și această perspectivă a teatrului religios, iar personajele pe care tinerii noștri le-au întruchipat sunt întâi de toate cele biblice. Convertirea tuturor la finalul piesei este de fapt și mesajul pe care Hristos vrea să-l aducă tuturor celor care cred în Evanghelia Învierii Sale, a mormântului gol așa cum l-au găsit mirono­sițele femei, și pe care noi încercăm să-l punem la suflet publicului an de an”, a subliniat părintele profesor Pătruț Bănăduc.

Această manifestare spirituală, culturală și artistică a încheiat șirul manifestărilor intitulate „Zilele credinței și culturii în Episcopia Caransebeşului”, ajunse anul acesta la cea de-a 11-a ediţie şi care sunt organizate cu ocazia hramului noii Catedrale Episcopale „Învierea Domnului”.