Fermierii care ard miriştile vor fi aspru sancţionaţi

Data: 01 August 2014

Fermierii care ard miriştile şi resturile vegetale pe terenul arabil sau ard vegetaţia pajiştilor permanente încalcă Bunele condiţii agricole şi de mediu (GAEC 5 şi GAEC 8) şi vor fi sancţionaţi, se arată într-un comunicat al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), remis Agerpres.

APIA precizează că nu este permisă arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil, obiectivul acestei condiţii fiind menţinerea materiei organice în sol prin aplicarea măsurilor de gestionare minimă a miriştilor. Pentru încălcarea Bunelor condiţii agricole şi de mediu, agricultorilor li se vor aplica reduceri la suma totală de plată, conform modului de aplicare a sancţiunilor pentru nerespectarea GAEC, indiferent de suprafaţa arsă.

APIA a încheiat cu Garda Naţională de Mediu (GNM) şi cu Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) un protocol de colaborare privind acţiunile de monitorizare a modului de respectare de către fermieri a condiţiilor referitoare la arderea miriştilor şi a resturilor vegetale. Ca urmare a numărului mare de incendieri din anii precedenţi, pentru prevenirea şi combaterea fenomenului, APIA a luat decizia ca nerespectarea GAEC 5 şi GAEC 8 să fie încadrată automat la „gravitate mare“. (Cristina Zamfirescu)