Fermierii din Buzău înlocuiesc porumbul cu sorgul
Culturile de porumb din judeţul Buzău încep să fie înlocuite cu cele de sorg, o specie adaptată la secetă, cu valori nutriţionale ridicate. Potrivit specialiştilor din cadrul Direcţiei Agricole Buzău, sorgul a fost adoptat de către fermieri după ce au constatat că plantele rezistă mult mai bine la secetă şi oferă un randament bun din punctul de vedere al producţiei la hectar.
„Foarte mult se cultivă sorg. Este o plantă cu un grad ridicat de proteină, care nu are nevoie de apă multă, se seamănă după 1 mai, îi plac căldura şi lumina, din acest motiv rezistă la secetă”, a declarat directorul Direcţiei Agricole Buzău, Cosmin Florea, potrivit Agerpres.
El a adăugat că sorgul este o plantă a viitorului, care va câştiga din ce în ce mai mult teren, pe fondul schimbărilor climatice.
„Acum se cultivă în tot judeţul, înainte o puteam regăsi răzleţ, dar acum fermierii o să însămânţeze o suprafaţă mult mai mare. Dacă înainte vorbeam de 100 de hectare, de data asta se va trece de 1.000 de hectare lejer. O să se cultive şi porumb, dar mulţi au testat anul trecut sorgul şi au obţinut producţii de două tone la hectar şi la porumb mai nimic. Drept urmare, sunt premise favorabile culturii”, a precizat șeful Direcției Agricole.
Printre fermierii care au ales sorgul se numără Constantin Florea, care îl va cultiva în acest an, în Ţinteşti, lângă municipiul Buzău, pe mai mult de 100 de hectare, după ce alţi agricultori din zonă au avut producţii-record.
Planta „e foarte rezistentă datorită sistemului radicular care este bine dezvoltat şi se întinde pe suprafaţă mare în pământ. În condiţii de secetă, anul trecut s-au obţinut între 4 şi 7 tone la hectar”, a spus fermierul. (C. Z.)