Fermierii români, sfătuiţi să profite de fertilitatea solului

Data: 26 Octombrie 2014

Comisarul european pentru agricultură, domnul Dacian Cioloş, a declarat că România dispune de un potenţial agricol foarte mare, însă trebuie susţinută procesarea produselor agricole pe plan local. În prezent, în România, agricultura are o contribuţie de 5% la Produsul Intern Brut, dar ocupă 30% din populaţie, în timp ce industria agroalimentară contribuie cu 6% la PIB, cu 2,3% populaţie ocupată. Totuşi, oficialul european sfătuieşte producătorii români să profite mai mult de fertilitatea solului. „Cu un astfel de potenţial de biodiversitate, producţia de soiuri adaptate la condiţiile specifice de producţie ar trebui să fie o altă pârghie de creştere a competitivităţii agriculturii din România, aşa cum se întâmplă în toate ţările cu agricultură importantă care investesc în cercetare-dezvoltare. Noi importăm soiuri care nu sunt foarte bine adaptate, dar care sunt bine promovate şi bine vândute. Nu folosim potenţialul de biodiversitate pe care îl avem, care ne-ar permite să punem mai bine în valoare fertilitatea solurilor", a subliniat domnul Cioloş. În acelaşi timp, oficialul european a susţinut că România este una din puţinele ţări din UE în care fermierii nu sunt încurajaţi să se asocieze şi sunt dublu impozitaţi, atât ca producători individuali, cât şi în cadrul organizaţiei din care fac parte. (Oana Nistor)