Festival de Muzică Sacră la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia

Un articol de: Mihai Nagy - 22 Iunie 2017

La Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia, s-a desfășurat ediția a VI-a a Festivalului de Muzică Sacră, eveniment organizat anual de Arhiepiscopia Alba Iuliei. Au urcat pe scenă patru formații corale: Corul „Ecclesia” al Protopopiatului Reghin, Corul „Eufonia” al Protopopiatului Blaj, Corul „Laudates Dominum” al Protopopiatului „Târgu-Mureș” și Corul „Reîntregirea” al Protopopiatului Alba Iulia.

Corul „Ecclesia” a fost înfiinţat în luna decembrie 2011, din iniţiativa părintelui dr. Vasile Farcaş, dirijorul corului (…) Obiectivele generale ale acestui grup vocal urmăresc dezvoltarea şi promovarea elementului muzical-liturgic al zonei, prin susţinerea unor servicii liturgice festive, comemorative şi de evidenţiere a patrimoniului muzical liturgic autohton. Cunoştinţele şi aptitudinile muzicale ale preoţilor din acest grup, majoritatea având experienţă în cântarea corală, au făcut ca într-un interval scurt de timp să poată răspunde mai multor invitaţii la Concerte de Colinde, Manifestări cultural-religioase, lansări de carte şi diferite solicitări din partea Protopopiatului Reghin în cadrul slujbelor religioase. Corala „Ecclesia” a interpretat următoarele piese: „Anixandarele”, glas 8 de I. Popescu-Pasărea și armonizate de N. Lungu; „Stihira a II-a de la Vecernie”, glas 8, prelucrare N. Lungu; „Acum slobozește”, glas 5 de I. Popescu-Pasărea și armonizate de N. Moldoveanu; „Înoiește-te, noule Ierusalime”, de Gavriil Musicescu.

Corul „Eufonia” a luat ființă în anul 1994 la inițiativa protopopului Vasile Brumar, ca un cor mixt ce a funcționat cu întreruperi. Din luna ianuarie 2014, după numirea noului protopop de Blaj, Ovidiu Pop, a fost reorganizat într-un cor bărbătesc. Dirijorul corului este părintele Ioan Avram, de la Parohia Blaj-Izvoarele. Corul este alcătuit din 16 preoți. În cei doi ani de la reorganizare a suținut concerte şi programe de colinde la Alba Iulia, Mănăstirea Râmeț și Parohia Roșia de Secaș. Din anul 2016, partiturile au fost diversificate, cuprinzând și pricesne prin care s-a dorit o extindere a misiunii corale, pentru o mai rodnică activitate în Protopopiatul Blaj. Acest aspect s-a evidenţiat la Concertele de muzică sacră organizate anual la Blaj şi la Alba Iulia, unde au fost interpretate mai multe pricesne. Repertoriul corului a fost compus din cântecele: „Eu sunt învierea!” – Ionel Brătianu; „Cât de mărit” – Dimitri Bortnianski și „Taina creștinătății” – Nicolae Lungu.

Corul „Laudates Dominum” a prezentat un repertoriu coral bisericesc adecvat acestei perioade de post. Acest cor a luat fiinţă în urmă cu trei ani, fiind condus de părintele Daniel Hancu. A participat la evenimentele religioase și culturale din cuprinsul protopopiatului și s-a implicat în animarea vieții duhovnicești a comunităților creștine, prin sensibilizarea credincioșilor față de cântarea bisericească și față de valorile spiritualității românești. Piesele interpretate în cadrul concertului au fost: „Tatăl nostru”, „Așa grăiește Domnul Slavei”, „Preasfântă Născătoare”, „Cruce sfântă părăsită”, „Sfinte Dumnezeule”.

Corul bărbătesc „Reîntregirea” a fost înfiinţat în anul 2003 şi este dirijat de părintele dr. Nicolae Topîrcean. Din anul 2011, se află sub patronajul Protopopiatului Ortodox Alba Iulia. În cursul primului an de existenţă a susţinut peste 15 concerte şi a reuşit imprimarea a două CD-uri: „Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur” şi „Doamne pe noi miluieşte-ne”, în colaborare cu Radio Reîntregirea. A participat la Festivalul Naţional de colinde tradiţionale de la Bistra Mureşului, judeţul Mureş, cântând alături de Corul Naţional de cameră „Preludiu”, dirijat de Voicu Enăchescu. În anul 2006, a participat la slujba de sfinţire a Bisericii cu hramul „Nașterea Maicii Domnului” de la Mănăstirea Recea – județul Mureș, iar în anul 2009 a dat răspunsurile la slujba de resfinţire a Catedralei Reîntregirii şi a susţinut un concert la care a fost prezent şi Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. Corul este format din preoţii Protopopiatului Ortodox Alba Iulia şi a participat în această calitate, în anul 2012, la Bucureşti, la Concursul Naţional Coral Lăudaţi pe Domnul, organizat de Patriarhia Ortodoxă Română. Corala a fost apreciată cu premiul al II-lea, iar părintele prof. Nicolae Topîrcean a obţinut premiul pentru cel mai bun dirijor. De la înfiinţare şi până în prezent Corala a susţinut concerte cu ocazia sfintelor sărbători de Paşti şi de Crăciun, cu ocazia zilei Naţionale a României, sau cu ocazia zilelor oraşului Alba-Iulia. De asemenea, a participat în parohiile din Protopopiatul Alba la sfintele slujbe, concerte, festivaluri sau evenimente cu caracter social-filantropic. Activitatea coralei s-a îmbogăţit şi diversificat prin parteneriate internaţionale cu Colegiul „St. Donatus” din Merchtem – Belgia (2007) şi Orchestra Filarmonică a Colegiul Aloisius din Bonn – Germania (2007­2008). În cadrul acestui parteneriat, Corul bărbătesc „Reîntregirea” a participat alături de orchestra filarmonică la Festivalul Internaţional „Ludwig van Beethoven”. Unul din obiectivele acestui parteneriat a fost şi punerea în scenă în primă audiţie a trei piese: Concertul nr. 1 (Cine se va sui) de Gavriil Musicescu; „Jieneasca” de Gheorghe Şoima; şi fragment coral din „Oda bucuriei” – partea a IV-a a Simfoniei a IX-a în Re minor de Ludwig van Beethoven. Repertoriul a fost compus din următoarele cântări religioase: „Către Tine Doamne”, Nicolae Lungu; „Tebe Poem”, Dimitri Bortnianski; „Cine se va sui”, Gavriil Musicescu; „Rugăciunea inimii”, Paul Constantinescu și „Mare eşti Doamne”, Iulian Cârstoiu.