Festival de teatru pentru copii la Caransebeș
Patru trupe de teatru formate din elevi au încântat săptămâna aceasta publicul caransebeșean, la Casa de Cultură „George Suru” a municipiului de pe Timiș și Sebeș. Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Lucian s-a desfășurat cea de-a doua ediție a festivalului de teatru pentru copii, intitulat „Viața Sfinților”.
Evenimentul cultural a reunit copii și tineri din județul Caraș-Severin, care au expus într-un mod actoricesc viața sfinților, a celor care au pătimit în închisorile comuniste, unele parabole spuse de Mântuitorul în Evangheliile Sale, cât și lupta pe care a depus-o poporul român pentru înfăptuirea Marii Uniri de la 1 decembrie 1918.
„Acest festival a fost o reușită întrucât piesele prezentate de către tinerii actori au avut o consistență aparte. Cu siguranță că această consistență a fost dată și de mesajul special al pieselor de teatru din acest an, este vorba de mesajul legat de Centenarul Marii Uniri. Este foarte important ca și prin activitatea artistică să-i încurajăm pe tinerii elevi, studenți să promoveze valorile tradiționale românești. Spectacolul de astăzi este un bun prilej pentru aceasta și nădăjduim ca în fiecare an trupele să se prezinte cu o calitate artistică din ce în ce mai ridicată și, de ce nu, să aducă alături de ei și pe alți colegi”, a subliniat părintele arhimandrit Casian Rușeț, consilier cultural al Episcopiei Caransebeșului. Festivalul a fost unul concurs și a avut ca prim scop încurajarea tinerilor spre artă, precum și dezvoltarea lor armonioasă în spiritul creștin, luându-i ca modele pe oamenii care s-au jertfit pentru Hristos.
Trupele participante au fost: „Afronte” a Seminarului Teologic „Episcop Ioan Popasu”, „Sherezada” de la Școala Gimnazială Nr. 3 din Oțelu Roșu, „Renașterea” de la Școala Gimnazială din Poiana și „Princeps” de la Școala Gimnazială din Slatina-Timiș.
„Prin piesa de teatru «Alternanța» am dorit să aducem în scenă lupta omului între bine și rău. Pe tot parcursul vieții omul oscilează între păcat și virtute, lucru pe care elevii noștri l-au ilustrat pe parcursul a 5 scene. Am dorit să arătăm că de fiecare dată viciile pot fi biruite prin puterea dragostei”, a mărturisit prof. Cristina Popescu, coordonatorul trupei de teatru „Sherezada” din Oțelu Roșu.
La finalul festivalului, membrii juriului au oferit actorilor, dar și coordonatorilor lor, plachete, daruri și sume de bani. Manifestarea a fost organizată sub egida evenimentului „Zilele Credinței și Culturii în Episcopia Caransebeșului”.