Festival folcloric la Șimleu Silvaniei

Un articol de: Dan Cârlea - 18 Iulie 2017

Ansambluri folclorice din Republica Moldova, Ucraina şi Serbia, alături de artişti populari din întreaga ţară, au fost prezente la Şimleu Silvaniei la cea de-a 17-a ediţie a Festivalului internaţional de folclor pentru românii de pretutindeni „La fântâna dorului”, încheiat duminică. Manifestarea a adus în fața publicului formaţii artistice ale românilor din diasporă, dar şi din ţară, scopul fiind prezentarea portului, cântecului şi jocului popular specific fiecărei comunităţi. Festivalul a fost și un bun prilej de cunoaştere a tuturor participanţilor între ei, gazdele pregătind un program cultural-artistic şi unul de recreere.

Anul acesta, la festival şi-au dat întâlnire formaţii artistice din Ucraina - Regiunea Cernăuţi şi Transcarpatia, Republica Moldova - Chişinău şi Câşliţa Prut, Serbia - Banatul Sârbesc, Mehedinţi, Olt, Focşani, Mureş, Maramureş, Satu Mare, Alba, Brăila şi Sălaj.

Festivalul a debutat vineri seara, cu „Parada Portului, Jocului şi Cântecului Popular Românesc”, eveniment ce a avut loc pe străzile oraşului, urmat de deschiderea festivă, pe stadionul din Şimleu Silvaniei, şi un spectacol artistic susţinut de formaţiile participante.