Festival Internațional de Teatru și Literatură „Liviu Rebreanu”
La cea de-a XIII-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru și Literatură „Liviu Rebreanu” de la Bistrița, care se desfăşoară în perioada 26 noiembrie - 1 decembrie, în ziua de luni, 27 noiembrie, ziua nașterii scriitorului, au avut loc manifestări dedicate literaturii religioase.
Prezent la manifestările din cadrul Festivalului Internațional de Teatru și Literatură „Liviu Rebreanu” de la Bistrița, Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a susținut o prelegere despre Liviu Rebreanu, cel care concentrează în opera sa specificul poporului român din ultimele secole. De asemenea, ierarhul a prezentat și câteva aspecte ale relației cult-cultură la români, referindu-se în mod special la jurnalismul religios în lumea contemporană, conform Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului.
Prof. dr. Mircea Gelu Buta de la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universităţii „Babeş-Bolyai” a prezentat conferința „Intelectuali și artiști români legați de Biserică”. Scriitorul italian Lio Fiorentino a prezentat două volume, „A volte” (Câteodată) și „Fragili storie” (Poveste sensibilă) şi a lecturat câteva poezii premiate.
Au urmat discuții la masa rotundă „Literatura religioasă contemporană”, cu participarea protopopului de Huşi, Marcel Miron, a părintelui Dumitru Merticariu de la Biserica Banu din Iaşi, pr. Tiberiu Vălean din Satu Mare, protopopul de Bistriţa, Alexandru Vidican, pr. prof. Nicolae Feier din Bistrița, pr. Vasile Beni din Bistrița.
În cadrul manifestării „Literatura religioasă în Europa de Nord”, a fost susţinută o comunicare cu tema „Vechiul sat românesc – noime pentru zilele noastre”, de către Preasfințitul Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord, care a făcut un portret al satului românesc tradițional, al relațiilor interumane, sistem aflat pe calea pierderii consistenței sale de odinioară.
Manifestările au continuat cu „Colind din satul lui Rebreanu”, cu grupurile „Țibleșul” şi „Glanetașul”, iar ziua s-a încheiată cu piesa de teatru „Chirița în carnaval” de Vasile Alecsandri, în regia lui Marius Bodochi, având în distribuție actori de la teatrele bucureștene: Marius Bodochi, Rodica Popescu-Bitănescu, Anca Sigartău.
Festivalul continuă cu lansări de carte, dezbateri cu scriitori din țară și străinătate, piese de teatru. În ultima zi a festivalului, vineri, 1 decembrie, va avea loc proiecția filmelor „Blestemul pământului, blestemul iubirii”, „Ciuleandra” și „Pădurea Spânzuraților”.
Film despre Liviu Rebreanu
Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud a organizat, luni seara, 27 noiembrie, lansarea unui film despre viaţa şi opera scriitorului Liviu Rebreanu, născut în urmă cu 132 ani, documentarul fiind filmat atât în comuna natală, Târlişua, cât şi în celelalte localităţi din judeţ şi din ţară în care s-a format şi a trăit, conform Agerpres. Filmul are 45 de minute şi este al doilea documentar realizat de muzeul bistriţean, după cel prezentat anul trecut, cu ocazia împlinirii a 150 ani de la naşterea poetului George Coşbuc, născut de asemenea într-o localitate din judeţul Bistriţa-Năsăud, care astăzi îi poartă numele.
„Dorinţa noastră a fost de a realiza un film despre viaţa marelui romancier, dar într-o manieră personalizată. Aşa s-a născut scenariul, după care au urmat filmările. Am avut şansa de a-l convinge pe domnul Andrei Moldovan, preşedintele Societăţii Scriitorilor din Bistriţa-Năsăud, să colaboreze cu noi şi am realizat cu dânsul un interviu filmat. S-a filmat la Tîrlişua, unde s-a născut Rebreanu, la Chiuza, Beclean, Bistriţa, Năsăud, Liviu Rebreanu, Maieru şi Bucureşti”, a spus muzeologul Lavinia Moldovan, care a scris scenariul acestui film, conform Agerpres.
Potrivit Laviniei Moldovan, cei care vor viziona acest film vor afla şi lucruri noi despre scriitorul Liviu Rebreanu, cum ar fi pasiunea sa pentru teatru şi zbuciumul constant de a-şi găsi un loc şi un rost al său în viaţă şi de a-şi descoperi originile.
Filmul „Mari clasici: Liviu Rebreanu” a fost prezentat, marţi, şi la Centrul cultural din localitatea Chiuza, instituţie ce poartă numele romancierului, iar la începutul lunii decembrie va ajunge şi la Sibiu, unde se va organiza o lansare cu sprijinul Muzeului Naţional Brukenthal.
Liviu Rebreanu s-a născut la data de 27 noiembrie 1885, fiind primul dintre cei 14 copii ai învăţătorului Vasile Rebreanu şi ai Ludovicăi din Beclean, născută Diugan, amândoi descendenţi din familii de ţărani de pe Valea Someşului. A fost un scriitor care a desfăşurat o amplă activitate publicistică, remarcându-se şi în funcţii importante la nivelul unor instituţii publice precum Teatrul Naţional din Bucureşti. În 1939, la propunerea lui Mihail Sadoveanu, Liviu Rebreanu a fost acceptat ca membru al Academiei Române.