Festivalul coral „Vox Mundi”, la Timișoara
Timp de patru zile, începând cu data de 24 mai, Timișoara este capitala internațională a muzicii corale, unde iubitorii de muzică modernă și contemporană au oportunitatea de a audia repertoriul unor coruri de excepție, precum Corul național de cameră „Madrigal - Marin Constantin”, Corul „Sound”, Corul de copii Ocarina (Finlanda), Corul Orfeo Universitari din Valencia (Spania) sau Skowronki Choir (Polonia), celebru în lumea întreagă, de la Poznan la Carnegie Hall.
În capitala Banatului a debutat joi, 24 mai, Festivalul coral internațional de muzică modernă și contemporană „Vox Mundi”, ediția a 3-a. „Această manifestare are scopul de a promova muzica corală, subliniind importanța acesteia în ceea ce privește solidaritatea unui neam. Timișoara este un tărâm prielnic pentru muzica corală, dat fiind că spre sfârșitul secolului al 19-lea și începutul celui de-al 20-lea, în localitățile din Banat existau peste 300 de formații corale. Pe acest tărâm extraordinar, în care au cântat și compus piese Brediceanu, Vidu, Drăgoi, nu se putea să nu fim alături de cei care doresc să continue activitatea corală la un nivel înalt”, a spus părintele Zaharia Pereș, consilier eparhial, la debutul acestui eveniment.
Prima zi a Festivalului „Vox Mundi” a adus în atenția publicului Conferința de presă „Workshop de jurnalism cultural” cu Antoine Pecqueur, MEZZO TV, eveniment ce s-a derulat la Sala CEDO, de la Camera de Comerț și Industrie din Timișoara. Apoi, la Colegiul național de artă „Ion Vidu” a avut loc Concertul aniversar „Lebedele” - 50 de ani de existență, dintre care 30 de ani cu prof. dr. Maria Gyuris la pupitrul dirijoral. În sala arhiplină, elevi, studenți, profesori, părinți au aplaudat prestația muzicală a corurilor pregătite cu multă dăruire și profesionalism de dirijoarea Maria Gyuris. Au fost momente emoționante în sală, când foste componente ale corului s-au alăturat celor de pe scenă, cântând împreună câteva din piesele corale din repertoriul tradițional românesc. De asemenea, corul a interpretat și lucrări ale compozitorului și dirijorului timișorean Remus Georgescu, prezent în sală, și care a aplaudat la scenă deschisă interpretarea de excepție a corului. La finalul concertului, pr. Zaharia Pereș a oferit în semn de prețuire dirijoarei Maria Gyuris o plachetă aniversară din partea Arhiepiscopiei Timișoarei.
În zilele festivalului, pe scena timișoreană evoluează coruri invitate din România, Finlanda, Spania și Polonia. Gala „Vox Mundi” are loc astăzi, 26 mai, când toate corurile se vor reuni în semn de solidaritate cu poporul român, care serbează 100 de ani de la Marea Unire.
Cea de-a treia ediție a Festivalului coral internațional „Vox Mundi” este organizată de Arhiepiscopia Timișoarei și Asociația Culturală Kratima, cu sprijinul Primăriei Timișoara.