Festivalul de colinde „Române, să fii bun!”, la Nürnberg

Un articol de: Ierom. Dr. Ioan Dumitru Popoiu - 18 Decembrie 2019

Centrul Mitropolitan și Parohia „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir” din Nürnberg, Germania, au organizat în 14-15 decembrie 2019 cea de-a patra ediție a festivalului de colinde al diasporei ortodoxe româ­nești, intitulat „Române, să fii bun!”, la care au fost laureate opt coruri din Italia, Franța, Austria și Germania. Acestea au impresionat publicul interpretând colinde ro­mânești populare, bizantine, armonizate, precum și cântece de Crăciun din repertoriul internațional.

Festivalul de colinde al diasporei românești din Europa a fost inițiat în 2016, la propunerea Înalt­prea­sfințitului Părinte Iosif, Mitropolitul ortodox român al Europei Occidentale și Meridionale. 

În prima seară, sâmbătă, 14 decembrie, Înaltpreasfințitul Părinte Serafim, Mitropolitul ortodox român al Germaniei, Europei Centrale și de Nord, a salutat corurile, mulțumindu-le pentru efortul de a participa la acest festival, și a vorbit publicului despre rolul colindelor de a ne face mai buni și a ne introduce în atmosfera Crăciunului. 

Duminică, 15 decembrie, oas­peții au cântat la Sfânta Liturghie în bisericile românești din Nürnberg, Erlangen, Bamberg, Schwabach, Ingolstadt, Regensburg și Amberg din Germania. Seara a avut loc a doua parte a festivalului, când au fost premiate corurile participante. Ediția de anul viitor a festivalului de colinde al diasporei românești va avea loc la Roma.