Festivaluri de obiceiuri și tradiții specifice sărbătorilor de iarnă

Data: 05 Ianuarie 2018

Festivalul cetelor de feciori din Ţara Făgăraşului încheie seria de manifestări tradiţionale din perioada sărbătorilor de iarnă, din zona Transilvaniei. Tinerii se adună în cete, începând cu sărbătoarea Sfântului Nicolae, colindă de Crăciun şi merg cu uratul și semnătaul de Anul Nou.

La praznicul Sfântului Ioan Botezătorul, peste 750 de tineri, membri ai Cetelor de feciori din Ţara Făgăraşului şi din câteva localităţi de la graniţa cu judeţul Sibiu, participă la Festivalul Cetelor de feciori, aflat la ediţia a XII-a. Tinerii din împrejurimile Făgăraşului se adună la Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” și participă, an de an, după oficierea Sfintei Liturghii, la prezentarea cetelor de feciori care vin din întreaga Ţară a Făgăraşului. Tinerii sunt îmbrăcaţi în costumele tradiţionale și sunt însoţiți de preoţii şi primarii din comunele din care provin. Iniţiativa organizării Festivalului cetelor de feciori din Ţara Făgăraşului aparţine Înaltpreasfinţitului Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului.

După ce tinerii colindă în Catedrală, participă la parada care are loc în centrul oraşului Făgăraș, apoi urcă pe scena amenajată de oficialităţile locale pentru eveniment. Aici, vătafii, conducătorii cetelor, îşi prezintă grupurile, iar tinerii îşi prezintă dansurile şi tradiţiile specific loca­lită­ților de unde provin. Festivalul de la Făgăraş încheie seria manifestărilor dedicate obiceiurilor de iarnă în Arhiepiscopia Sibiului. Cetele de feciori se constituie, în satele de la poalele Munţilor Făgăraş începând cu sărbătoarea Sfântului Nicolae. Până la sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul, cetele de feciori colindă de Crăciun, merg cu uratul de Anul Nou, şi participă la ceremoniile şi sărbătorile specifice acestei perioade.

Ceata de feciori este cel mai cunoscut obicei din perioada sărbătorilor de iarnă din Ţara Făgăraşului, care se mai păstrează în satele din zonă. Documentele păstrate de etnografi atestă faptul că aceste cete de feciori din Ţara Făgăraşului şi din zona Rupea datează de la 1765. Acestea se constituie în ajunul sărbătorii Sfântului Nicolae şi se desfac în ziua de Sfântul Ioan, când are loc Festivalul cetelor de feciori. Ceata este formată din tineri necăsătoriţi, cu vârste cuprinse între 17-26 de ani, care îşi aleg o gazdă, de regulă din rândul celor care formează ceata de feciori, gazda fiind locul de întâlnire până la sărbătoarea Sfântului Ioan. La sărbătoarea  Sfântului Nicolae se aleg funcţiile pe care le îndeplineşte fiecare fecior din ceată: vătaf, purtătorul de steag, responsabilul cu organizarea balurilor de Crăciun şi de Sfântul Vasile, casierul care administrează banii, şi alte funcţii. În seara de Crăciun cetele umblă la colindat în tot satul, începând de la casele celor mai importanţi oameni din sat, apoi la fetele nemăritate, ceata fiind însoţită şi de doi lăutari. În prima zi a Crăciunului, ceata de feciori merge la slujba de la biserică, unde colindă, apoi organizează un mare bal la Căminul Cultural, la care participă de obicei toată comunitatea. În seara de 31 decembrie cetele de feciori merg cu uratul în tot satul, după care, în seara de Sfântul Vasile, se organizează un nou bal la Căminul Cultural. Obiceiul colindatului de ceată bărbătească a fost inclus pe lista patrimoniului imaterial mondial UNESCO, în luna decembrie 2013. Municipalitatea din Făgăraş are în vedere înfiinţarea unui muzeu al Cetelor de feciori, în care, pe lângă costumele purtate de aceştia, să fie păstrate şi textele colindelor specifice fiecărui sat din zona Făgăraşului, conform Agerpres.

Sărbătorile de iarnă se încheie prin mai multe manifestări tradiţionale. În unele dintre localităţi din Transilvania, copiii și tinerii mai merg, de Bobotează, cu Chiralesa, prin care anunță venirea preotului la casele credincioșilor. În judeţul Sibiu, la sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul, la Tălmăcel, se mai păstrează obiceiul „Udatul Ionilor”. După slujba religioasă de la biserică, alaiul de tineri porneşte spre râul din sat. Tinerii călări poartă steaguri tricolore, iar copiii sunt îmbrăcaţi în costumele tradiţionale. La această sărbătoare poate fi văzut carul tras de boi împodobiţi. La râu, feciorii îi udă pe rând pe toţi ce poartă numele de Ioan sau Ioana.

Festivalul cetelor de juni de la Săliște, Sibiu

Cetele de Juni din satele Mărginimii Sibiului au participat, la finalul anului, la tradiţionala sărbătoare de la Sălişte dedicată tinerilor care duc mai departe obiceiurile de iarnă din această parte a Transilvaniei. Sute de tineri au îmbrăcat costumele populare specifice Mărginimii Sibiului pentru a participa la sărbătoarea din piaţa centrală a oraşului Sălişte. Aici au prezentat obiceiurile de iarnă, costumele, dansul şi cântul specifice comunităţilor de unde provin. Alături de cetele din Mărginimea Sibiului, vin în fiecare an la sărbătoarea de la Sălişte şi tineri din satele de dincolo de munţi, comunităţi întemeiate de ciobanii ardeleni şi legate cultural şi spiritual de localităţile ardelene. La final, toţi tinerii s-au prins în tradiționala horă a unirii.

Tradiții autentice în Cluj-Napoca

La Parohia „Nașterea Domnului”, unde este paroh Nicolae Buda, s-a desfășurat un proiect dedicat prezentării tradițiilor populare. Reprezentanții Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradițio­nale Cluj, Mariana Morcan, Marinela Zegrean Istici și Grigore Sâmboan au adus credincioșilor din comunitatea clujeană colindul autentic. De asemenea, aceștia au susținut prezentarea „Tradițiile și obiceiurile de Crăciun”, manifestare dedicată în special elevilor Școlii „Constantin Brâncuși” din Cluj-Napoca, unde este director prof. Eugenia Marcu și director adjunct prof. Mirela Nicoară. Elevii claselor a II-a A, învățător Cecilia Pașca, a II-a B, învățător Ion Irma, și a IV-a B, învățător Ioana Șasa, însoțiți de Daniela Necula, profesor de religie, au aflat lucruri noi despre tradițiile de Crăciun și Anul Nou de la invitați. Elevii au ascultat colinde și au învățat o colindă veche pentru copii.

„Această întâlnire între generații are rolul de a oferi copiilor posibilitatea de a cunoaște valoarea inestimabilă a tradi­țiilor, datinilor și obiceiurilor de Crăciun, a colindelor care dau unicitate poporului nostru. Ei au prilejul de a ajunge la izvorul curat al acestora și astfel, să le transmită mai departe, gene­rațiilor viitoare ca moș­tenire de mare preț”, conform Marilenei Asănică, din cadrul comitetului parohial al Parohiei „Nașterea Domnului” din Cluj-Napoca.

Colinde în parohii bihorene

În Parohia Subpiatră, Protopopiatul Oradea, s-a desfășurat a XVIII-a ediție a concertului de colinde „Hristos Se naște, măriți-L”. Copiii din parohie au prezentat la biserică poezii, colinde și sceneta Nașterea Pruncului Iisus. De asemenea, copiii s-au organizat în trei grupuri și au colindat la casele creș­tinilor. La concert au participat și copiii din colonia de rromi. La final, copiii și tinerii au fost răsplătiți cu daruri din partea parohiei, conform pr. Lucian Crișan.

Un grup de colindători din Parohia Margine, Protopopiatul Marghita, condus de parohul Vasile-Nicolae Vesa, au colindat în 14 instituţii şi firme din comuna Abram şi municipiul Marghita.
„Cei 21 de copii de vârste diferite din clasele a-II-a şi până în a XI-a au interpretat colinde tradiţionale şi colinde mai noi. Gazdele primitoare şi generoase au fost foarte încântate, încât şi-au exprimat dorinţa de a-i mai colinda şi în anii ce urmează, bucurându-se totodată de ducerea tradiţiei strămoşeşti mai departe, din generaţie în generaţie”, conform pr. Vasile-Nicolae Vesa.
În Parohia Gepiu a avut loc festivalul de colinde, a VI-a ediție. Festivalul s-a desfășurat la Căminul cultural din localitatea Gepiu și a fost organizat de către Primăria Comunei Gepiu, cu implicarea directă a primarului Ioan Purge, evenimentul adresându-se tuturor credincioșilor comunei. Parohia Gepiu s-a implicat, de asemenea, în organizarea evenimentului, prin parohul Călin Ovidiu Popa. La festival a participat și Corala preoților din Protopopiatul Tinca, format din Vasile Marius Dobra din Parohia Căpâlna, Cristian Hârca din Parohia Gepiu Colonie, Emilian Antoniu Sala din Parohia Cărăndeni, Cristian Doru Avram din Parohia Râpa, pr. Paul Taloi din Parohia Dumbrăvița Mică, Dan Marcel Iluța din Parohia Gepiș, Radu Petru Crișan din Parohia Călacea, Mihai Vasile Plaștin din Parohia Boiu, Cristinel Viorel Bulzan din Parohia Cărăsău, Ionuț Andrei Laza din Parohia Holod, Nicolae Eugen Letea din Parohia Hodișel, Nicolae Munteanu din Parohia Bicăcel, Aurel Iuonoi din Parohia Miheleu și Călin Ovidiu Popa din Parohia Gepiu. Pe întreaga perioadă a Postului Crăciunului, corul format din preoți ai Protopopiatului Tinca au participat la programe și seri duhovnicești în parohiile pe care aceștia le păstoresc, precum și la alte programe unde sunt invitați.

În cadrul festivalului au mai colindat Grupul vocal de colindători „Corinteii” al Liceului de Arte Oradea, coordonați de către profesorii Aurica și Florin Bonțu, Ansamblul „Doina Gepiului”, în colaborare cu formația „Lioara” și cu soliștii Alexandra Creț, Andrada Abrudan și Claudia Gui, conduși de coregraful Mircea Dărăban. Acestora s-au alăturat și soliștii: Maria Secan, Dragoș Negruțiu, Bianca Popa, Elena Mihuța, Maria Ursana, Natalia Hălmăgean, Andrada Oros și Adi Balint. Programul festivalului a cuprins colinde, precum și tradiții și obiceiuri populare locale.

Concert de colinde la Cluj-Napoca

În biserica Parohiei „Sfântul Arhanghel Mihail” din Cluj-Napoca, Protopopiatul Cluj II, s-a desfășurat Concertul de colinde, organizat de Colegiul de Muzică „Sigismund Toduță” din Cluj-Napoca. Colindele au fost interpretate de corurile claselor V-VIII, conduse de profesorii Ioana Gădălean și Andrei Dunca. Alături de copiii celor două coruri au mai interpretat colinde și Ana Maria Ciurdărescu – solo, clasa XII, Tcaciu Andrei la chitară, clasa a XI-a, Liță Elisabeta la vioară, clasa a XI-a și Liță Dorothea la violoncel, clasa a X-a. Cortiștii au fost felicitați de parohul Liviu Cozma. „Concertul face parte din cadrul proiectului «Sărbătoarea Crăciunului – bucurie și dăruire», desfășurat în această perioadă în parohia noastră, alături de alte concerte și programe religioase”, a spus Ștefan-Rareș Prunean, preot slujitor la Parohia „Sfântul Arhanghel Mihail” și coordonatorul proiectului „Sărbătoarea Crăciunului – bucurie și dăruire”.