Festivaluri și concursuri de colinde și obiceiuri de iarnă
În așteptarea sărbătorii Nașterii Domnului Iisus Hristos, colindele răsună în cadrul unor ample manifestări, festivaluri și concursuri, precum și în locașurile de cult sau în așezăminte sociale.
Catedrala mitropolitană din Cluj-Napoca a fost gazda unui concert de colinde susținut de Corala „Armonia” din Constanța. Sub bagheta dirijorală a arhid. Ion Iulian Dumitru „Corala Armonia” a prezentat publicului lucrări corale din repertoriul românesc și internațional, specifice perioadei Crăciunului. La final Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a mulțumit invitaților și organizatorilor. În semn de mulțumire și apreciere pentru misiunea desfășurată în Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, IPS Mitropolit Andrei le-a oferit tuturor membrilor coralei Diplome de aleasă cinstire, iar pr. George Udrea i-a oferit „Crucea Arhiepiscopală”, conform Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului.
Festival și concurs la Huedin
IPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a participat sâmbătă, 9 decembrie, la cea de-a X-a ediție a Festivalului de colinde „Noi umblăm să împlinim” și la cea de-a VI-a ediție a Concursului „Costumul popular - istorie și autenticitate”, organizate de Clubul Copiilor din Huedin în parteneriat cu Protopopiatul Ortodox Huedin și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, desfășurate la Casa de Cultură a orașului Huedin. Au fost prezente oficialități centrale, județene și locale.
În cuvântul de deschidere IPS Mitropolit Andrei a vorbit celor prezenţi despre „modurile în care Îl putem cunoaşte pe Dumnezeu: celor credincioşi, de multe ori oameni simpli, Dumnezeu li se descoperă de-a dreptul. Celor titraţi, care totuşi sunt serioşi în căutarea lor, Dumnezeu li se descoperă pe calea cercetării, a frământării, şi până la urmă Îl află. Cine i-a reprezentat pe oamenii de ştiinţă la Naşterea Domnului? Pe oamenii simpli i-au reprezentat păstorii. Pe oamenii de ştiinţă i-au reprezentat cei trei crai, cei trei magi, învăţaţi care veneau din extremul Orient, care nu s-au lăsat până ce nu L-au aflat pe Hristos Cel născut în iesle. Drumul lor a fost mai anevoios, dar s-a încununat cu succes. Cred că şi oamenii de astăzi ar trebui să înţeleagă că Naşterea Domnului nu este un mit, a fost şi este o realitate istorică. Dumnezeu S-a întrupat pentru noi şi pentru a noastră mântuire. Lucrul acesta s-a descoperit oamenilor simpli şi credincioşi de-a dreptul din cer, dar şi celor titraţi pe calea cercetărilor lor. Acest eveniment de la Huedin este înconjurat de dalbe datini venite din străbuni pe care dumneavoastră vreţi să ni le prezentaţi aici”.
Pentru implicarea în organizarea festivalului şi ca o recunoaştere a meritelor sale în promovarea tradiţiilor şi obiceiurilor populare, Ioan Bota – directorul Clubului Copiilor din Huedin şi consilier judeţean, a primit din partea IPS Mitropolit Andrei Ordinul „Sfântul Pahomie de la Gledin”.
În deschiderea programului a concertat corala mixtă „Glasul Apusenilor” a Protopopiatului Ortodox Huedin. În cadrul festivalului s-a ţinut și un moment de reculegere în memoria Regelui Mihai I al României. Au colindat peste 20 de cete de colindători, în total 300 de elevi de la unitățile școlare din: Huedin, Gherla, Aghireș Fabrici, Călățele, Beliș, Fildu de Mijloc, Mănăstireni, Negreni, Poieni, Răchițele, Râșca, Rogojel, Săcuieu și Valea Drăganului. Toţi elevii prezenţi au primit din partea IPS Mitropolit Andrei cărţi, iar din partea organizatorilor şi partenerilor diplome şi premii.
Manifestări culturale și religioase la Baia Mare
Preasfinţitul Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a participat, sâmbătă, 9 decembrie, la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, la Manifestarea cultural-religioasă „De Naşterea Domnului”, ediţia a XVIII, precum şi la Concursul judeţean de interpretare a colindelor „Colindătorii”, ediţia a VII-a, organizate de Inspectoratul Şcolar al judeţului Maramureş.
În manifestarea cultural-religioasă „De Naşterea Domnului” au fost implicate unităţi şcolare din judeţul Maramureş, elevii fiind coordonaţi de către profesorii de religie, în colaborare cu profesori de alte discipline de învăţământ. Secţiunile au fost creaţie plastică, creaţie literară, teatru religios. S-au prezentat icoane pe lemn, pe sticlă, creaţii literare (proză şi poezie), desene, lucrări de grafică şi machete.
Concursul judeţean de interpretare a colindelor „Colindătorii” a cuprins două secţiuni: grupuri vocale armonice, care au interpretat colinde religioase româneşti din repertoriul naţional sau internaţional, şi grupuri vocale tradiţionale, care au prezentat colinde religioase româneşti autentice, specifice zonei din care au venit elevii. Au evoluat 10 grupuri vocale selectate în concursurile de preselecţie, două grupuri armonice şi opt grupuri cu colinde tradiţionale, precum şi două piese de teatru – „Irozii” şi „Vifleemul”.
În cele două activităţi au fost implicaţi 170 de elevi cu participare directă şi 80 de elevi cu participare indirectă, coordonaţi de 48 de cadre didactice, care predau religia, muzica sau literatura română.
„Copiii noştri din întreg Maramureşul s-au pregătit, ca un omagiu sfânt adus marelui praznic al Naşterii Domnului Iisus Hristos. Din toate părţile Maramureşului avem oaspeţi dragi, concurenţi de seamă, care s-au pregătit pentru a ne încânta prin colind. Mare bucurie am când constat faptul că lumea se apropie din ce în ce mai mult de colindul tradiţional. E frumoasă cântarea armonică, e înălţătoare, însă colindul tradiţional prinde din ce în ce mai mult contur, este din ce în ce mai dorit de ascultători şi folosit de cei ce îl interpretează. Colindele noastre străbune sunt nişte mărgăritare, colindul nu este numai o mângâiere a sufletului, este şi un document, ca şi icoana, e o mărturie a credinţei, a binecuvântării lui Dumnezeu”, a spus pr. Florian Hoban, inspector şcolar pentru religie, organizatorul manifestării.
„Crăciunul este sărbătoarea bucuriei, a copilăriei şi nicăieri nu sunt mai frumoase sfintele sărbătorile creştine de iarnă decât în Maramureş, numit de unii intelectuali Ţara Crăciunului sau Ţara Bucuriei, de aceea, colindul nostru străbun, şi graiul, şi portul, şi credinţa foarte puternică fac din acest spaţiu un loc binecuvântat şi sfânt, iar colindul este un fel de cântec de leagăn pentru Naşterea Mântuitorului. Îngerii au început să cânte la Naşterea Mântuitorului, străbătând cerurile şi coborându-se la Peştera din Betleem, şi s-au arătat la păstori cântând”, a spus PS Episcop Iustin.
În urma jurizării Concursului Judeţean de interpretare a Colindelor „Colindătorii”, pentru secţiunea grup vocal tradițional marele premiu a fost obținut de Grupul vocal „Flori de pe Ţibleş” - Şcoala Gimnazială Groşii Ţibleşului, iar celelalte grupuri premiate au fost: Ansamblul vocal „Florile Cosăului” – Şcoala Gimnazială Budeşti, Corul „Pedagogic” – Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Baia Mare, Grupul vocal tradiţional - Liceul Tehnologic „Octavian Goga” Rozavlea, Grupul vocal tradiţional – Şcoala Gimnazială Copalnic Mănăştur, Grupul vocal „Muguri de Lumină” - Şcoala Gimnazială „Florea Mureşanu” Suciu de Sus, Grupul vocal tradiţional - Şcoala Gimnazială „George Coşbuc” Baia Mare, clasa a II-a A, Grupul vocal tradiţional - Şcoala Gimnazială „George Coşbuc” Baia Mare clasa a II-a B.
La secţiunea grup armonic au obținut premii Grup vocal „Symboll” - Liceul Teoretic „Petru Rareş” Tg. Lăpuş, Corul „Vestitorii” – Colegiul Tehnic „C. D. Neniţescu” Baia Mare.
La secţiunea teatru religios a fost premiată Şcoala Gimnazială „Lucian Blaga” Baia Mare, „Irozii”, coordonator prof. Violeta Pop, precum și Şcoala Gimnazială nr. 2 Baia Sprie, Structura Chiuzbaia, „Viflaimul”, coordonator prof. Georgeta Roşca.
La finalul evenimentului, elevii au vizitat expoziţia amenajată în Sala Bizantină „Justinian Arhiepiscopul” din cadrul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”, iar PS Episcop Iustin a oferit elevilor și organizatorilor, iconiţe şi daruri.
Spectacolul „Bucuria Darului” la Alba Iulia
Asociaţia Filantropia Ortodoxă, în colaborare cu Direcţia de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei municipiului Alba Iulia, a organizat vineri, 8 decembrie, spectacolul „Bucuria Darului”, prin care a fost sărbătorită „Ziua Internaţională a Persoanelor cu Handicap”. Evenimentul a ajuns la cea de-a VIII-a ediţie și s-a desfășurat la Casa de Cultură a Studenţilor din Alba Iulia.
Programul a cuprins colinde în interpretarea corului Centrului de servicii acordate în comunitate „Sfântul Meletie” din Alba Iulia, format din persoane cu deficienţe de auz și de vorbire și persoane cu dizabilități. În continuare, tinerii Asociaţiei Naţionale a Surzilor din România, filiala Alba, au prezentat un moment coregrafic de pantomimă, intitulat „Clovnul”, iar beneficiarii Centrului de Recuperare Neuropsihică Galda au interpretat câteva colinde. Invitaţi în cadrul spectacolului au fost corul Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Simion Ștefan” din Alba Iulia, dirijat de părintele profesor Nicolae Topârcean, Corul de copii „Sfânta Ecaterina” din Alba Iulia, condus de Tabita Botoi, și grupul „Primavera”, coordonat de profesoara Marinela Popa.
Pe parcursul evenimentului, în holul Casei de Cultură a Studenţilor, a avut loc o expoziţie de obiecte și decoraţiuni de Crăciun, confecţionate de persoanele cu dizabilităţi, beneficiare ale Centrului „Sfântul Meletie”. La final au fost oferite cadouri pentru aproximativ 250 persoane cu dizabilități. Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba Iulia organizează în fiecare an acest eveniment pentru a sensibiliza comunitatea locală cu privire la integrarea persoanelor cu dizabilităţi în fiecare aspect al vieţii sociale, culturale şi spirituale, precum şi pentru a evidenţia abilităţile şi aptitudinile acestora.
Concert de colinde al coralei „Armonia”, la Zalău
La Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din Zalău a avut loc sâmbătă, 9 decembrie, un concert de colinde, susținut de Corala „Armonia” a Arhiepiscopiei Tomisului. Cu acest prilej, la concert, alături de Preasfințitul Petroniu, Episcopul Sălajului, au asistat și părinți consilieri, membrii ai Permanenței Consiliului Eparhial al Episcopiei Sălajului și protopopi ai celor trei protopopiate ale Eparhiei Sălajului. Lăcașul de cult s-a dovedit a fi neîncăpător pentru mulțimea de oameni, prezentă la acest eveniment. Repertoriul coralei din Constanța a fost vast, cuprinzând colinde tradiționale, cunoscute publicului larg, creații mai puțin cunoscute din repertoriul internațional și recitaluri instrumental-vocale susținute de mai mulți soliști ai coralei.
Colinde pentru vârstnici, la Deva
Sectorul Social al Centrului Eparhial a organizat o activitate pentru un grup de persoane vârstnice și copii. În cadrul întâlnirii, copii de la Colegiul Tehnic Energetic „Dragomir Hurmuzescu” din Deva, Corpul 2, sub îndrumarea profesoarei Petronela Luncan, au susținut un recital de colinde, poezii și au oferit cadouri. La finalul activității, atât vârstnicii, cât și copii, au primit din partea Episcopiei Devei și Hunedoarei pachete cu alimente și dulciuri. Această activitate a avut ca scop sprijinirea persoanelor vârstnice pentru a-și menține statutul de membrii deplini și activi ai comunității, prin participarea la activități realizate împreună cu copii, conform Episcopiei Devei și Hunedoarei.
Colinde la parohia clujeană „Sfântul Nicolae”
Parohia „Sfântul Nicolae” din Cluj-Napoca a primit două cete de colindători, Grupa mare „Disney” de la Gradiniţa „Parfum de tei” coordonată de educatoarele Alina Tite şi Gabriela Daniel, și grupul elevilor clasei a II-a B, de la Școala „Horea” însoţiţi de profesorii Horea Hebean şi Alexandru Pop. Cei câţiva zeci de copii au fost răsplătiţi cu daruri. Colindul copiilor face parte din proiectele de colaborare pe care parohia le are cu cele două instituţii. Ultimul proiect, care a avut un caracter filantropic, a constat în organizarea unei acţiuni caritabile prin care educatoarele și părinţii copiilor au oferit ajutor unor copii dintr-o familie defavorizată, cu ocazia sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae.
De asemenea, Biserica „Sfântul Nicolae” a găzduit și un concert de colinde susținut de corul „Voci Transilvane” condus de Adrian Corojan, cu un repertoriu din care au făcut parte colinde româneşti şi cântecele de Crăciun din repertoriul internațional.