Festivitate a Asociației Generale a învățătorilor din România, la Alba Iulia

Un articol de: Ziarul Lumina - 10 August 2018

Miercuri, 8 august, la Casa de Cultură a Studenților din Alba Iulia, a avut loc adunarea festivă a celui de-al 41-lea Congres al Asociației Generale a Învățătorilor din România. În perioada 6-9 august, Cetatea Marii Uniri a găzduit Congresul cadrelor didactice din România și al cadrelor didactice de etnie română de peste hotare.

La eveniment au luat parte câteva sute de învățători, educatoare, profesori de gimnaziu și liceu din toate județele României, din Republica Moldova (inclusiv regiunea nistreană), regiunile Cernău­țiului și Odessa din Ucraina și din Serbia dintre Timoc și Moravia.

Printre invitații la acest eveniment s-a numărat și Înalt­preasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, care, la începutul festivității, a săvârșit rugăciunea de binecuvântare a lucrărilor congresului, după care a rostit o cuvântare prin care a elogiat misiunea nobilă a dascălilor.

Adresându-se cadrelor didactice, ierarhul a spus: „Învăță­torii legau școala de viață și de societate, încât slujirea învăță­torilor nu este o meserie sau o profesie, ci o misiune sfântă, care cere jertfă. Sfântul Ioan Gură de Aur întreabă: «Care artă este egală cu arta educației? Niciuna. Cel ce o practică - adaugă el -, trebuie să fie foarte talentat, ca un pictor și ca un sculptor».

Învățătorul este cel care înalță efigia intelectuală și spirituală a unui om. Și aceasta, desigur, va căpăta strălucire și valențe noi, în clasele IV-VIII, la liceu, la facultate și chiar la doctorat. Dacă Biserica te pregătește pentru veșnicie, și mă refer la slujitorii consacrați, episcopi și preoți, dascălii, și prin extensiune profesorii, te pregătesc pentru viață, însă nu e ușor. Se cere o dăruire de sine totală, integrală, se cer virtuți ca acestea învățătorului: tact, perseverență, răbdare și exemplul personal. Acesta din urmă contează mult, precum spuneau anticii: «exempla trahunt», adică exemplele atrag, influ­ențează pozitiv sau înrâuresc. Fără o educație bună, nu este o artă de a trăi. Acum înțelegeți cât de nobilă, cât de glorioasă este menirea domniilor voastre”, conform Arhiepiscopiei Alba Iuliei.