Festivitate de absolvire la Centrul Educaţional din Roşia de Secaş, Alba

Un articol de: Ziarul Lumina - 11 Iunie 2015

Elevii beneficiari ai Centrului Educaţional „Sfântul Ierarh Nicolae“ din Roşia de Secaş au fost sărbătoriţi cu ocazia absolvirii claselor a IV-a şi a VIII-a. Trei dintre elevi au încheiat în această lună ciclul primar, iar alţi trei se pregătesc să intre la liceu. Aceştia din urmă vor părăsi centrul educaţional, urmând să vină alţi beneficiari. Absolvenţii au rememorat momente petrecute împreună, au făcut schimb de felicitări şi au primit din partea echipei centrului diplome festive, tort, suc şi dulciuri.

„Nostalgia despărţirii de colegi şi de echipa de specialişti din cadrul centrului este cu atât mai mare pentru elevii clasei a VIII-a cu cât aceştia, din toamnă, vor părăsi localitatea natală pentru a începe o nouă etapă a vieţii lor, liceul. Suntem alături de ei în această perioadă de tranziţie şi îi ajutăm să se pregătească pentru examenul ce îi aşteaptă, evaluarea naţională şi apoi admiterea la liceu. Toţi cei trei absolvenţi de gimnaziu doresc să urmeze cursurile la Liceul Tehnologic „Ştefan Manciulea din Blaj“, a precizat coordonatorul acestui centru, Ovidiu Nicolae Pop, protopop de Blaj.

Centrul Educaţional „Sfântul Ierarh Nicolae“ din Roşia de Secaş funcţionează pe lângă Aşezământul social cu acelaşi nume şi este coordonat de protopopul Ovidiu Nicolae Pop. Centrul îşi desfăşoară activitatea în cadrul proiectului „Reţea interregională de centre educaţionale“, derulat de Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba Iulia, proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. Acesta funcţionează cu sprijinul Consiliului Judeţean Alba prin Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Alba, Asociaţiei Filantropia Ortodoxă Alba Iulia şi Consiliului Local Roşia de Secaş, în colaborare cu Şcoala gimnazială din Roşia de Secaş.

Centrul Educaţional „Sfântul Ierarh Nicolae“ din Roşia de Secaş are ca scop prevenirea fenomenului de părăsire timpurie a şcolii şi menţinerea în sistemul de educaţie a unui număr de 25 de copii cu vârste cuprinse între 6 şi 14 ani. Aceştia provin din familii sărace sau se află în risc de abandon şcolar şi beneficiază zilnic de o masă caldă şi o gustare rece, sprijin în efectuarea temelor şi meditaţiilor pentru scăderea riscului de eşec şcolar. De asemenea, copiii primesc şi burse sociale, rechizite şi materiale didactice, conform unui comunicat transmis de biroul de Presă al Asociaţiei Filantropia Ortodoxă Alba.