Festivitate de absolvire la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad
Absolvenţii celei de-a 25-a promoţii a Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din cadrul Universităţii „Aurel Vlaicu” din Arad au încheiat studiile universitare de licenţă, participând la festivitate de absolvire și la cursul festiv, desfăşurat în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, joi, 16 mai.
Sfânta Liturghie a fost oficiată în capela facultăţii, soborul slujitor fiind format din preoţii profesori ai Facultăţii, iar răspunsurile liturgice au fost date de către absolvenţi. Programul a continuat în Aula Magna, în prezenţa invitaţilor, a absolvenţilor, studenţilor facultăţii şi a unei asistenţe formate din părinţi, prieteni şi apropiaţi ai absolvenților. În prezidiul manifestării s-au aflat: Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei, prof. dr. Ramona Lile, rectorul Universității „Aurel Vlaicu” din Arad, pr. prof. dr. Cristinel Ioja, decanul Facultăţii de Teologie din Arad, pr. conf. dr. Caius Cuţaru, directorul Departamentului de Discipline Teologice al Facultăţii arădene, pr. prof. Codin Șimonca, din partea Seminarului Teologic Ortodox din Arad.
Festivitatea a început cu cuvântul de deschidere al decanului, pr. prof. dr. Cristinel Ioja, care a evidențiat „implicarea cadrelor didactice ale acestei Facultăți în actul didactic și de cercetare, prin care au căutat să așeze în mintea și inima absolvenților cunoștințe și formare duhovnicească, tocmai pentru ca aceștia să-și poată împlini misiunea pastorală care-i așteaptă”.
Decanul facultății a amintit că instituția oferă, alături de programul de licență Teologie Ortodoxă Pastorală, două programe de master și doctorat și a subliniat că „timpul petrecut în cei patru ani de studiu reprezintă un timp câștigat întru dobândirea forțelor necesare pentru a răzbate în viitor, iar aceasta reprezintă, pe mai departe, o pecete care nu se va șterge niciodată și prin care vă veți certifica calitatea teologică”.
Cursul festiv a fost susţinut de pr. prof. dr. Ioan Tulcan, îndrumătorul de an al absolvenţilor, tematica aleasă fiind circumscrisă „Anului omagial” din Patriarhia Română, dedicat satului românesc. Acesta a reliefat șapte elemente definitorii ale satului românesc de odinioară, corelând-le câtorva coordonate teologice misionare și pastorale.
Rectorul Universităţii arădene, prof. dr. Ramona Lile i-a felicitat pe absolvenți și pe părinții acestora pentru că au ales să urmeze cursurile acestei facultăți, transmițându-le urări.
Pr. prof. Codin Șimonca a transmis salutul din partea Seminarului Teologic arădean, mare parte dintre absolvenții facultății fiind și absolvenți ai Seminarului arădean.
Directorul Departamentului, pr. Caius Cuţaru a citit catalogul cu cei 29 de absolvenţi ai acestei promoții, fiecare dintre aceștia primind câte un trandafir şi o diplomă de onoare.
Din partea absolvenţilor a vorbit studentul Ștefan Muț, care a remarcat că „această zi este un paști, adică o trecere de la o stare la alta, una mai înaltă, atât în cunoștință, cât și în trăire. De aceea noi putem resimți și mai viu cuvintele auzite în biserică la Paști: «Aceasta este ziua pe care a făcut-o Domnul, să ne bucurăm și să ne veselim în ea!». Mulțumim lui Dumnezeu care ne-a îndrumat pașii spre cercetarea teologică în această școală. Asociem mulțumiri părinților și bunicilor noștri, care ne-au susținut în devenirea noastră de până aici. De asemenea, se cuvine a aduce cuvânt de gratitudine adresat Înaltpreasfințitului Arhiepiscop Timotei, doamnei rector și cadrelor didactice, pentru întreg suportul științific și spiritual”.
A urmat momentul festiv al predării cheii simbolice a Facultății din partea reprezentantului absolvenţilor către colegii lor mai mici, din anul III, iar studentul Alexandru Tița, din anul III, i-a felicitat pe absolvenţi.
Festivitatea s-a încheiat prin cuvântul de binecuvântare şi felicitare a absolvenţilor, adresat de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei, care a arătat că „istoria acestei instituții academice evocă lucrarea însemnată a ostenitorilor acesteia întru făurirea unității naționale, ceea ce i-a conferit și atunci și acum o aură specifică”. Ierarhul i-a felicitat pe absolvenți și pe dascălii lor pentru osteneala depusă, înălțând o rugă către Dumnezeu ca să le binecuvânteze pașii cu cât mai multe realizări.