Festivitatea de absolvire a elevilor de la Seminarul Teologic Ortodox clujean
Elevii de clasa a XII-a de la Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca au participat miercuri, 23 mai, la festivitatea de absolvire. După Sfânta Liturghie, oficiată în paraclisul Seminarului Teologic Ortodox, festivitatea a continuat în Aula Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.
La festivitatea de absolvire a clasei a XII-a au participat cei 80 de elevi, din cele trei clase ale Seminarului Teologic, alături de Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, pr. prof. dr. Vasile Stanciu, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj Napoca, pr. Bogdan Ivanov, consilier în cadrul sectorului cultural, al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, cadre didactice, părinţi şi prieteni. Festivitatea a fost moderată de pr. prof. dr. Liviu Vidican-Manci, directorul Seminarului Teologic Ortodox din Cluj Napoca.
Cu acest prilej, IPS Mitropolit Andrei a ţinut un cuvânt de învăţătură în care a amintit exemplul Sfântului Proroc Daniel și a sfinților tineri: Anania, Azaria și Misail, care, deși aveau dreptul să mănânce și să bea la masa împăratului, ei s-au hrănit cu semințe pentru a rămâne curaţi şi pentru a păstra obiceiul de acasă. Astfel, după zece zile, „ei arătau mai frumoşi, mai gingaşi la trup, decât toţi tinerii care mâncau din bucatele regelui, conform Cărții proorocului Daniel, capitolul 15”.
Ierarhul a precizat că „generaţiile se succed, lumea este alta, iar tinerii noştri au aşteptări deosebite de la noi, ei trăiesc într-o lume care merge foarte rapid înainte. Un lucru aş dori eu să pe pun la suflet: lumea acesta care merge înainte, nu întotdeauna merge bine, şi atunci cine să o îndrepte pe calea cea bună? Absolvenţii noştri să o îndrepte pe calea cea buna! În acest an sărbătorim 100 de ani de la Marea Unire. Cei ce fremătau atunci când era vorba de ţară, au pus mult suflet pentru realizarea Unirii. Eu nădăjduiesc, poate sunt visător, ca frăţiile voastre să faceţi mult pentru ţara noastră şi pentru toată spiritualitatea creştină”. Apoi, IPS Mitropolit Andrei i-a îndemnat pe absolvenţi să fie un model pentru cei din jur şi le-a urat succes.
Pr. Liviu Vidican-Manci, directorul Seminarului Ortodox, a precizat că cei 80 de elevi care au absolvit clasa a XII-a la Seminarul Ortodox din Cluj-Napoca, au făcut parte dintr-o clasă de Teologie Pastorală, o clasă de Filologie şi o clasă de Filologie intensiv engleză.
Seminarul are în prezent aproximativ 800 de elevi şi „este deschis către toţi tinerii care doresc să intre într-o atmosferă de o moralitate aparte, în care să îşi cultive nu numai inteligenţa, nu numai intelectul, ci şi sufletul. Aceşti absolvenţi ne-au dovedit că acest proiect trebuie urmat şi întărit, pentru că, după patru ani de studiu, aceşti elevi nu numai că ne-au adus bucurie, ne-au adus cinste, prin rezultatele pe care le-au obţinut şi ne-au arătat că în conturarea adultului de mâine, profilul moral-intelectual este bine sădit încă de pe băncile liceului”, a spus pr. Liviu Vidican-Manci.
Pr. Vasile Stanciu, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca i-a felicitat pe absolvenţi şi le-a adresat invitaţia de a participa la admitere pentru a deveni studenţi ai Facultăţii de Teologie.
„Seminarul Teologic din Cluj-Napoca este o şcoală excepţională, care a dat teologiei româneşti multe personalităţi, nu doar din domeniul teologiei, ci din diverse domenii de activitate. Noi credem că şi pe mai departe Seminarul Teologic va fi principala pepinieră de recrutare a viitorilor studenţi pentru Facultatea de Teologie. Oraşul Cluj oferă posibilitatea unei afirmări plenare, atât absolvenţilor de Seminar cât şi a studenţilor teologi”, a spus pr. Vasile Stanciu.
În cadrul festivităţii de absolvire, au fost acordate premii elevilor, iar la final, Grupul vocal „Oremus” al Seminarului Teologic Ortodox, dirijat de arhid. Daniel Mocanu, a susținut un recital.