Festivităţi la începerea unui nou an şcolar
La deschiderea noului an şcolar au avut loc festivităţi şi slujbe de Te Deum, iar cu acest prilej au fost transmise elevilor şi cadrelor didactice mesaje de apreciere şi susţinere din partea autorităţilor. De asemenea, a fost transmis şi un mesaj de binecuvântare al Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, cu ocazia începerii noului an şcolar.
Elevii din Braşov au primit binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, la deschiderea noului an şcolar. Ierarhul a participat la festivităţile organizate în prima zi de şcoală la Liceul „Andei Mureşanu“ şi la Colegiul Naţional „Andrei Şaguna, unde a oficiat slujba de binecuvântare a profesorilor şi elevilor la începutul anului şcolar, după care a vorbit despre importanţa educaţiei pentru binele unui popor: «Vrednicia școlii se răsfrânge și asupra celor care lucrează în ea, asupra profesorilor și implicit asupra elevilor. De aceea, ne bucurăm de fiecare dată când constatăm că prestigiul acesta îl ridicați la cele mai înalte standarde. Sperăm ca rezultatele ulterioare să fie pe măsură. Uniforma pe care o poartă elevii trebuie să reflecte atitudinea lor interioară, pentru că haina te obligă, dar de multe ori te poți lepăda și nu ești demn de ea. Când există o legătură între uniforma pe care o porți și rezultatele sau munca extraordinară de a învăța, între munca deosebită a profesorilor și recepția din partea elevilor, atunci putem spune că toate acestea sunt de mare valoare pentru școală»”.
Ierarhul a citit și mesajul de binecuvântare al Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, cu ocazia începerii noului an şcolar. Mesaje au transmis şi oficialitățile locale, precum și directorii instituților de învățământ. IPS Mitropolit Laurenţiu a oferit celor două instituții de învățământ mai multe cărţi publicate la Editura „Andreiana“ a Arhiepiscopiei Sibiului și câte o icoană.
Binecuvântare pentru elevii clujeni
Elevi de la școlile din municipiul Cluj-Napoca, însoțiți de profesori, au luat parte la o slujbă de Te Deum, oficiată de Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, în Catedrala Mitropolitană. Ierarhul a fost însoțit de inspectorul de religie al județului Cluj, pr. Marian Sidon și de directorul Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, pr. lect. univ. dr. Liviu Vidican Manci. Răspunsurile au fost date de corul Seminarului Teologic Ortodox. După ce a rostit o rugăciune de binecuvântare pentru elevi și profesori, IPS Părinte Mitropolit le-a adresat un cuvânt de învățătură: „Sufletul omului are trei funcţiuni importante: raţiune, sentiment şi voinţă. La acest Te Deum de deschidere a anului şcolar ne-am rugat lui Dumnezeu ca vouă, elevilor să vă lumineze mintea, să vă încălzească inima şi să vă întărească voinţa, pentru a înţelege şi a memora toată învăţătura cea bună şi folositoare”. Inspectorul școlar general, Valentin Cuibus, a vorbit despre rolul Bisericii și al Școlii în educarea copiilor şi i-a îndemnat pe cei prezenți să fie atenţi la evoluția lor pe plan educativ, astfel încât să devină profesioniști. „Dorim să mulţumim Bisericii şi Înaltpreasfinţiei Sale Andrei, care au transmis public necesitatea respectului faţă de educaţie, a dascălului, ca fundament al şcolii”, a spus prof. Valentin Cuibus.
Te Deum la Alba Iulia
Înaltpreasfinţitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a participat la festivitatea de deschidere a noului an şcolar de la Colegiul Naţional Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia, unde a adresat cadrelor militare, autorităţilor, părinţilor şi elevilor un cuvânt de învățătură. Tot în această zi, ierarhul a oficiat slujba de Te-Deum la începutul anului şcolar, la Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Simion Ştefan”. Ierarhul i-a îndemnat pe elevi să persevereze în munca intelectuală și să înainteze pe calea virtuților creștine: „Dacă doriţi să aveţi voioşie şi rodnicie în noul an şcolar, să frecventaţi casa lui Dumnezeu, acest paraclis al şcolii, biserica fiind «spital duhovnicesc unde ne vindecăm rănile pe care le-am primit afară», cum zice Sfântul Ioan Gură de Aur. Aici aveţi Spovedania prin care ne purificăm şi ni se restaurează integritatea sufletească. Aici aveţi Euharistia, care ni se oferă spre sănătate, bucurie şi mântuire. În paraclisul şcolii, în această biserică, aveţi Evanghelia, vestea bună şi izbăvitoare, care îl înnobilează pe om, căci «cuvântul lui Dumnezeu şlefuieşte sufletul», precum zice iarăşi Sfântul Ioan Gură de Aur. Dacă veţi gusta mereu din bunătăţile spirituale dăruite de Hristos în locaşul bisericesc, veţi fi fortificaţi şi iluminaţi la minte şi la trup, şi astfel activitatea şcolară va fi încununată cu satisfacţii multiple”, conform Arhiepiscopiei Alba Iuliei.
Festivitate la Colegiul „Mihai Eminescu” Oradea
Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Oradea și-a deschis porțile pentru cei 1.435 de elevi, de la ciclul primar până la cel liceal. Preasfințitul Sofronie, Episcopul Oradiei, a participat pentru prima dată la festivitatea începutului de an școlar în această instituție. Festivitatea s-a desfășurat în curtea interioară a colegiului din strada Episcop „Roman Ciorogariu”, iar pr. prof. Ioan Cadar, directorul adjunct al colegiului și cadru didactic la disciplina religie, a oficiat slujba de Te-Deum și a citit mesajul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, adresat elevilor, dascălilor și părinților la deschiderea anului școlar 2017-2018, intitulat „Lumina educației – speranță pentru viață”. A mai vorbit, din partea Primăriei Oradea, viceprimarul Florin Birta, iar inspectoarea Daniela Sopota de la ISJ Bihor a transmis mesajele autorităţilor de resort. La final, directoarea Livia Cătălina Muntean, a urat bun venit elevilor, apoi au fost prezentaţi profesorii diriginți.
Te Deum la Liceul Teologic Zalău
Preasfințitul Petroniu, Episcopul Sălajului, a participat la festivitatea de deschidere a noului an şcolar, Liceul Ortodox „Sfântul Nicolae” din Zalău unde a asistat la slujba de Te-Deum săvârșită de pr. Petru Brisc, directorul spiritual al liceului. La slujbă au participat cadrele didactice, elevi, părinți și bunici. A urmat festivitatea de deschidere a noului an școlar, în prezența ierarhului, a pr. Mihai Dobocan, consilierul cultural al Episcopiei Sălajului, a Mioarei Gudea, inspector şcolar general adjunct şi a Claudiei Boha, inspector şcolar pentru disciplina religie ortodoxă, din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Sălaj. PS Episcop Petroniu și-a exprimat aprecierea față de cadrele didactice, pentru că „au format pe băncile acestei școli numeroase generații de preoți vrednici, exemple de urmat și pentru elevii de astăzi”, precum și față de părinții „care și-au încurajat copiii să urmeze această școală deosebită, impulsionându-i, totodată, pe toți elevii prezenți în a depune un efort asiduu, în vederea atingerii performanței școlare”. În prezent, pe lângă clasele cu profil vocațional de nivel liceal, în cadrul școlii funcționează și clasele de învățământ primar, precum și clasele a V-a, a VI-a și a VII-a, din învățământul gimnazial.
Începutul şcolii la Mociu, Cluj
La biserica parohială din comuna clujeană Mociu, a fost oficiată Sfânta Liturghie, la care au participat şi elevi ai Școlii Gimnaziale. Apoi, pe platoul din fața școlii, în prezența elevilor, părinților şi a cadrelor didactice, a avut loc slujba de Te Deum. Parohul Iustin Câmpean a prezentat, cu această ocazie, istoricul școlii confesionale române din Mociu, înființată în 1850 și care a funcționat până în 1918. Au fost transmise, apoi, mesaje ale reprentaţilor autorităților, iar festivitatea s-a încheiat cu îndemnul Sfântului Andrei Șaguna: „La carte, române, la învățătură, dacă voieşti să-ţi croieşti o soartă în lume”, adresat elevilor, conform pr. Iustin Câmpean.