Festivități la începutul noului an școlar
La începutul noului an școlar 2019-2020, ierarhii și preoții au participat la festivităţile şi slujbele din cadrul unităţilor de învăţământ sau în cadrul lăcaşurilor de cult, pentru a se ruga și pentru a transmite mesaje de binecuvântare și succes în noul an școlar elevilor, cadrelor didactice și părinților. Cu acest prilej a fost citit și mesajul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, cu ocazia noului an şcolar.
Profesorii și elevii Colegiului Național „Andrei Șaguna” din Brașov au primit binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, în prima zi a noului an școlar. Ierarhul a participat luni, 9 septembrie, la festivitatea de deschidere a noului an școlar și a oficiat un Te Deum în Sala Festivă a instituției de învățământ.
După slujba religioasă, ierarhul a rostit un cuvânt de binecuvântare, în care a subliniat vocația deosebită pe care o au dascălii pentru misiunea lor foarte importantă de a forma caracterele tinerilor. De asemenea, Părintele Mitropolit Laurenţiu i-a îndemnat pe elevi să conștientizeze prestigiul de care se bucură Colegiul Național „Andrei Șaguna” din Brașov, o instituție unică în țară, profund marcată de personalitatea Sfântului Ierarh Andrei Șaguna. Foarte mulți absolvenți ai acestui colegiu, a subliniat ierarhul, au ajuns în cele mai înalte funcții din instituțiile noastre, iar alții au dus renumele acestei școli și peste hotare.
Mesajul de binecuvântare al Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române la deschiderea noului an școlar a fost citit de protopopul de Brașov, Dănuț-Gheorghe Benga.
În ultima parte a ceremoniei, Părintele Mitropolit Laurențiu a oferit directorului instituției de învățământ, prof. dr. Dumitru Cezar Boghici, directorului adjunct, prof. Constanța Bordea și profesorului de religie, pr. Vasile Goian, diplome de recunoștință pentru sprijinul acordat la organizarea Întâlnirii Tinerilor Ortodocși (ITO) din Arhiepiscopia Sibiului din 2019, eveniment găzduit de Brașov în perioada 16-18 august.
Festivitate la Seminarul clujean
Elevii Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, de la toate cele trei cicluri: primar, gimnazial și liceal, au participat luni, 9 septembrie, alături de părinți și profesori, la festivitatea de deschidere a noului an școlar 2019-2020.
Momentul festiv pentru elevii ciclului primar a avut loc de la ora 8:30, la sediul unității școlare, situat pe strada „Avram Iancu”, acolo unde alături de directorul seminarului, pr. prof. Liviu Vidican-Manci și de reprezentanții instituțiilor locale, au participat atât întregul corp profesoral, cât și părinții și bunicii emoționați.
Și cei de la ciclul gimnazial au început prima zi de școală în mod festiv. Pentru ei, festivitatea de deschidere a avut loc de la ora 10:00, la unitatea de învățământ de pe str. „Meseriilor”. După rugăciunea de binecuvântare, au urmat mesajele citite de reprezentanții mai multor instituții clujene. Apoi, directorul Seminarului Teologic Ortodox, preotul Liviu Vidican-Manci, le-a adresat elevilor un gând duhovnicesc și câteva detalii de ordin administrativ.
Pentru tinerii care urmează ciclul liceal, festivitatea a avut loc de la ora 11:00, în curtea instituției de învățământ. La eveniment a fost prezent arhimandritul Benedict Vesa, secretarul eparhial al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, delegatul Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, care a citit o rugăciune de binecuvântare și le-a transmis cuvântul ierarhului, precum și câteva îndemnuri duhovnicești.
De asemenea, au rostit alocuțiuni directorul instituției de învățământ, preotul prof. Liviu Vidican-Manci, inspectorul de religie al județului Cluj, preotul prof. Marian Sidon, precum și reprezentanții autorităților locale. Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca a început anul școlar 2019-2020 cu un efectiv de 882 de elevi, la cele trei cicluri de învățământ: primar, gimnazial și liceal.
Te Deum în Catedrala clujeană
Luni, 9 septembrie, în prima zi a anului școlar 2019-2020, începând cu ora 12.00, atât elevii de la Seminarul Teologic Ortodox, cât și ceilalți elevi ai școlilor din Cluj-Napoca, alături de părinți, reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean și profesori, au participat la slujba de Te Deum săvârșită, conform tradiției, la fiecare început și sfârșit de an școlar, în Catedrala Mitropolitană din municipiu.
Slujba de Te Deum a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, printre care: consilierul cultural al Arhiepiscopiei, preotul Bogdan Ivanov, consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhidiaconul Claudiu Grama, inspectorul de religie al județului Cluj, preotul Marian Sidon, directorul Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, preotul prof. Liviu Vidican-Manci, și duhovnicul Seminarului, arhimandritul Samuel Cristea.
Răspunsurile la strană au fost date de Corul Seminarului Teologic Ortodox, dirijat de preotul profesor Petru Stanciu.
După ce a rostit o rugăciune de binecuvântare pentru elevi și profesori, Părintele Mitropolit Andrei le-a dat celor prezenți câteva îndemnuri și le-a urat succes în noul an școlar ce tocmai a început.
Vorbind despre cadrele didactice, Părintele Mitropolitul Andrei a amintit cuvintele Sfântului Antonie cel Mare, care spunea: „Cel ce poate îmblânzi pe cei neînvățați, ca să iubească învățătura și îndreptarea, făcător de oameni trebuie să se numească”.
Apoi, adresându-se copiilor, ierarhul a subliniat importanța învățăturii și i-a încurajat în a se desăvârși, devenind pilde pentru ceilalți, după îndemnul Sfântului Apostol Pavel din Epistola întâia către Timotei: „Nimeni să nu disprețuiască tinerețile tale, ci fă-te pildă credincioșilor cu cuvântul, cu purtarea, cu dragostea, cu duhul, cu credința, cu curăția”.
Început de an școlar la Timișoara
Luni, 9 septembrie, cu prilejul deschiderii noului an școlar, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, a fost prezent în mijlocul elevilor și profesorilor de la Liceul Teologic Ortodox „Sfântul Antim Ivireanul” din urbea de pe Bega. Festivitatea de deschidere a anului școlar a început cu slujba de Te-Deum, după care a urmat intonarea troparului Sfântului Antim Ivireanul, ocrotitorul spiritual al unității de învățământ și a imnului de stat. În continuare, prof. Adela Panait, directoarea Liceul Ortodox „Sfântul Antim Ivireanul” și reprezentanții Inspectoratului Județean Timiș și ai Primăriei Timișoara au rostit alocuțiuni ce au evidențiat valoarea educației în societate și importanța implicării părinților în sfera educației formale. Totodată, Părintele Mitropolit Ioan al Banatului, în cuvântul său, a menționat: „Acești copii mai fac încă un pas spre spațiul cunoașterii. Ei nu poartă doar ghiozdane, ci pe umerii lor, începând de astăzi, li se pune o cruce, și anume: crucea științei, crucea înțelepciunii, crucea ascultării. Dumnezeu să binecuvinteze toți copiii din România și să le dăruiască înțelepciune!”.
Din 2018, Școala Gimnazială „Sfântul Antim Ivireanul”, prima școală ortodoxă privată din județul Timiș, acreditată de Ministerul Educației și înființată după normele Ministerului Educației Naționale și Programele Școlare Naționale în vigoare, a devenit Liceul Teologic Ortodox (de stat) „Sfântul Antim Ivireanul”. Începând din toamna acestui an funcționează și o clasă de a IX-a cu specializarea: Teologie Ortodoxă.
Colegiul Național Bănățean din Timișoara, cel mai mare colegiu din partea de vest a României, și-a deschis porțile în mod festiv pentru elevi. Alături de cei 2000 de elevi, însoțiți de părinți, bunici și alte rude apropiate, la festivitatea de deschidere a noul an şcolar a participat și Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, care a oficiat o slujbă de Te-Deum. După momentul de rugăciune, a urmat intonarea imnului Colegiului Național Bănățean, urmat de intonarea Imnului Național al României.
Binecuvântare pentru elevii arădeni
Anul şcolar a început la Seminarul Teologic Ortodox din Arad prin săvârșirea slujbei Sfintei Liturghii, urmată de slujba de Te Deum de către un sobor de preoţi, în frunte cu pr. prof. Pompiliu Gavra, directorul acestei instituții.
În mijlocul elevilor s-a aflat şi Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, alături de Preasfinţitul Emilian Crişanul, Episcopul – vicar, Sergiu Bîlcea, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Arad, Flavius Moraru, reprezentantul Prefectului județului Arad, Aurel Dărău, prorector al Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” Arad, pr. lect. dr. Nicolae Tang, reprezentant al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea”, din cadrul Universităţii „Aurel Vlaicu” Arad, pr. Iustin Popovici, consilier cultural şi membru în Consiliul de Administraţie al şcolii, arhid. asist. univ. drd. Tiberiu Ardelean, inspector bisericesc, Flavius Petcuţ, protopop al Aradului şi pr. Mircea Proteasa, consilier economic al Arhiepiscopiei Aradului, precum şi a elevilor seminarişti şi a părinţilor acestora, a cadrelor didactice de la Seminarul arădean.
Momentul festiv a continuat în Aula Facultăţii de Teologie „Ilarion V. Felea” din Arad, unde au vorbit oficialitățile prezente care le-au amintit elevilor despre importanţa educației.
Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei s-a referit la rugăciunile şi ecteniile din cadrul slujbei de Te Deum la început de an şcolar pentru „luminarea minţii, curăţirea sufletească, ferirea de rătăciri, pentru formarea unui caracter adevărat în societate, contribuind la progresul general”.
Prezenţa oficialităţilor, a părinţilor sau a celor apropiaţi elevilor şcolii, precum şi a celor angajaţi în activitatea acesteia sau a bisericii, arată responsabilitatea fiecăruia faţă de tânăra generaţie căreia aparţine viitorul, a subliniat ierarhul care, în încheiere, s-a alăturat tuturor binecuvântând „strădaniile ce le vor depune în scopul reuşitei, cu ajutorul lui Dumnezeu”.
Protos. Iustin Popovici a citit mesajul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel la început de an şcolar.
Apoi, ierarhii arădeni, însoţiţi de conducerea şcolii şi oficialităţile prezente au vizitat sălile de clasă ale instituţiei, care au fost renovate în întregime, iar elevii seminarişti s-au întâlnit cu profesorii diriginţi.
Binecuvântare arhierească la Caransebeş
Luni, 9 septembrie, a avut loc deschiderea festivă a noului an școlar 2019-2020, la Seminarul Teologic „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeș. Manifestarea a început cu oficierea Sfintei Liturghii de către Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului înconjurat de către un sobor de preoți și diaconi la Catedrala episcopală cu hramurile „Învierea Domnului” și „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Caransebeș. Tot cu această ocazie, în ziua praznicului Drepților Dumnezeiești Părinți Ioachim și Ana, cel de-al X-lea ierarh al Episcopiei Caransebeșului, Preasfințitul Părinte Lucian, a ajuns la cea de-a 49-a aniversare.
„Credem că învățământul teologic din Caransebeș este viabil, are continuitate, și vrem să credem că atât dascălii, cât și elevii, se vor strădui ca flacăra credinței și a culturii teologice să fie mereu aprinsă în această Cetate veche în care s-au ostenit episcopi, protopopi, consilieri, preoți profesori, propovăduindu-L pe Hristos atât de pe amvonul bisericilor, cât și de la catedră. Îl rugăm pe Mântuitorul cel Veșnic și Sfinții Trei Ierarhi, Vasile, Grigorie și Ioan, ocrotitorii învățământului teologic, să binecuvinteze acest nou an școlar și pentru elevii noștri seminariști și împreună să fim și să rămânem o obște duhovnicească în comuniune și lucrare în ogorul Bisericii, și să avem în permanență inima deschisă și disponibilă, astfel încât Cuvântul lui Dumnezeu, care are putere multă, să rodească însutit întru noi și, văzând toți cei din jurul nostru credința, dar mai ales faptele noastre cele bune, să îl preamărească pe Tatăl nostru cel din ceruri. Dumnezeu să binecuvinteze noul an școlar și Dumnezeu să îi binecuvinteze pe toți profesorii, elevii, părinții și însoțitorii elevilor în acest nou an școlar, care se adaugă la cununa de școală teologică aici, în Cetatea istorică a Caransebeșului”, a spus Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului.
În continuare, ierarhul a săvârșit a slujbă de Te Deum ce a cuprins rugăciuni de laudă, mulțumire și binecuvântare pentru elevii ce urmează cursurile acestei școli de vocație. A urmat un polihroniu cu ocazia momentului aniversar, dar și a noului început de an școlar, după care arhimandritul Casian Rușeț, consilier cultural al Episcopiei Caransebeșului, a citit mesajul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel cu prilejul începutului de an școlar 2019-2020. Directorul instituției teologice din Caransebeș, pr. Rusalin Isac, a mulțumit tuturor și a urat celor implicați în procesul educativ să obțină rezultate frumoase în anul școlar ce urmează.
La final, arhimandritul Constantin Timiș, vicar eparhial, a transmis Preasfințitului Părinte Episcop Lucian urările din partea clerului și a credincioșilor din Banatul de Munte cu prilejul acestui moment aniversar.
Slujire arhierească şi festivitate la Baia Mare
Luni, 9 septembrie, prima zi a noului an şcolar, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie cu ocazia deschiderii noului an şcolar la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare, care a avut loc la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare. Din anul 2004, deschiderea noului an şcolar pentru elevii seminarişti are loc în Catedrala Episcopală, care a fost târnosită în anul 2003.
Soborul slujitor a fost format din arhim. Casian Filip, consilier eparhial social-filantropic şi misionar şi mare eclesiarh al Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”, pr. lect. dr. Marius Nechita, directorul Seminarului, pr. Florin Hoban, inspector şcolar pentru religie, pr. dr. Claudiu Pop, profesor al Seminarului, pr. drd. Claudiu Ciascai, duhovnicul Seminarului, arhid. prof. Daniel Fărcaș și arhid. Adrian Dobreanu. După Sfânta Liturghie a fost oficiat un Polihroniu pentru binecuvântare pentru profesorii şi elevii Seminarului şi din toată Episcopia în noul an şcolar. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de o parte a Corului „Angelli” al Seminarului, dirijat de pr. Andrei Baboşan. În Catedrală s-au rugat împreună cu soborul profesorii şi elevii seminarişti, părinţii lor, credincioşi din municipiu.
„Îndemn pe părinţii profesori şi pe voi, elevii seminarişti, să fiţi lumină în comunitate şi societate. Nu trebuie să faceţi ce fac toţi ceilalţi. Puteţi să vă bucuraţi de viaţă în limitele normalului şi firescului şi în limitele îngăduite de şcoala noastră teologică şi de o societate normală, dar trebuie să fiţi lumină şi pildă. Să fiţi fericiţi că aţi ales teologia, pentru că este şcoala de cultură generală cea mai serioasă. Rugăm pe Dumnezeu să vă ocrotească şi să vă dea răbdare ca să vă însuşiţi toate învăţăturile cele bune şi folositoare. Vă preţuim şi vă iubim că sunteţi comoara Bisericii şi a neamului. Mai ales Biserica îşi leagă multe speranţe de frăţiile voastre”, a spus Preasfinţitul Părinte Iustin.
Apoi, ierarhul i-a felicitat pe tinerii care au participat la Întâlnirea Tinerilor Ortodocşi (ITO) Craiova şi au reprezentat Episcopia Maramureşului şi Sătmarului, de la port, la cântecul şi jocul popular, la antrenarea în activităţile din program, precum şi la rugăciuni şi participarea la Sfânta Liturghie.
Pr. lect. dr. Marius Nechita, directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare a citit în faţa celor prezenţi în Catedrală mesajul pentru toţi elevii, părinţii şi cadrele didactice din învăţământul preuniversitar adresat de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
Început de an şcolar la Zalău
Luni, 9 septembrie, cu ocazia începutului de an școlar, Preasfințitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, s-a aflat în mijlocul profesorilor și elevilor de la Liceul Ortodox „Sfântul Nicolae” din Zalău. Ierarhul a asistat la slujba de Te-Deum, care a fost săvârșită de către preotul Andrei Urs, profesor al liceului, la slujbă participând pe lângă cadrele didactice și elevii acestei unități de învățământ și numeroși părinți și bunici.
După săvârșirea slujbei de Te-Deum, a urmat festivitatea de deschidere a noului an școlar, în prezența Preasfințitului Părinte Petroniu, a preotului Mihai Dobocan, consilierul cultural al Episcopiei Sălajului, a lui Ionel Ciunt, primarul Municipiului Zalău și a prof. Claudia Boha, inspectorul şcolar pentru disciplina religie, care le-au urat elevilor un an plin de realizări atât pe plan școlar, cât și pe plan duhovnicesc. De asemenea, Preasfințitul Părinte Petroniu și-a exprimat aprecierea față de cadrele didactice, pentru că „au format pe băncile acestei școli numeroase generații de preoți vrednici, exemple de urmat și pentru elevii de astăzi”, precum și față de părinții care și-au încurajat copiii să urmeze această școală, impulsionându-i, totodată, pe toți elevii prezenți în a depune un efort asiduu, în vederea atingerii performanței școlare.
În prezent, pe lângă clasele cu profil vocațional de nivel liceal, în cadrul școlii funcționează și clasele de învățământ primar, precum și cele din învățământul gimnazial, conform Episcopiei Sălajului.
Festivităţi în şcoli arădene
Luni, 9 Septembrie, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Aradului, a participat la festivitățile de deschidere a anului școlar în mai multe instituții de învățământ arădene: Colegiul Național „Moise Nicoară”, Colegiul Național „Elena Ghiba Birta” și Colegiul Economic. În cadrul acestora, ierarhul arădean a rostit rugăciuni de binecuvântare a copiilor, părinților și a cadrelor didactice.
Festivitate la Satu Mare
Marți, 10 septembrie, Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu vicar al Episcopiei ortodoxe a Maramureșului și Sătmarului a liturghisit și a predicat la biserica de lemn „Sfântul Ierarh Nicolae” din incinta Liceului Teologic „Nicolae Steinhardt” din Satu Mare, cu ocazia începerii noului an școlar.
Liceul Teologic Ortodox „Nicolae Steinhardt” a fost prima şcoală confesională ortodoxă din ţară cu toate ciclurile de învăţământ, inclusiv grădiniţă. În prezent aici predau peste 50 de cadre didactice şi învaţă aproape 600 elevi, din toate ciclurile de învăţământ.