Festivităţi la Seminarul Ortodox şi la Colegiul Militar din Alba Iulia
La Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Simion Ştefan“ din Alba Iulia, a avut loc joi, 18 iunie, festivitatea de premiere a celor mai merituoşi elevi din anul şcolar 2014-2015, cu rezultate foarte bune la învăţătură, performanţe la concursurile şi olimpiadele şcolare, prin implicarea constantă în activităţi culturale şi sociale din judeţele Alba şi Mureş. În aceeaşi zi a avut loc şi festivitatea de încheiere a studiilor la Colegiul Naţional Militar „Mihai Viteazul“.
Elevii seminarişti, însoţiţi de părinţii lor şi de corpul profesoral al şcolii, s-au bucurat de prezenţa Înaltpreasfinţitului Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, care a poposit în mijlocul celor prezenţi în număr mare pentru a oficia slujba de Te Deum şi a oferi premii celor mai merituoşi învăţăcei. După ce a mulţumit lui Dumnezeu pentru harul şi belşugul de binecuvântări revărsate asupra dascălilor şi elevilor şcolii, ierarhul i-a îndemnat pe tinerii seminarişti, în cadrul unui părintesc cuvânt de învăţătură, să facă din studiu un mod de urmare a lui Hristos, iar din tinereţe o perioadă de acumulare pentru practicarea înţelepciunii în viaţă. Asumându-şi temeinic itinerariul intelectual şi spiritual oferit de această prestigioasă şcoală teologică, vor ajunge adevăraţi apostoli ai credinţei, oriunde îi vor purta valurile vieţii. Practicarea şi asumarea creştinismului nu trebuie să devină doar o afacere de duminică, spunea ierarhul, citându-l pe marele duhovnic al Ardealului, părintele Arsenie Boca, ci o strădanie de zi cu zi a fiecărui om.
IPS Arhiepiscop Irineu i-a premiat toţi tinerii care au obţinut rezultate foarte bune la învăţătură şi la concursurile şi olimpiadele şcolare. Pe lângă numeroasele premii şi menţiuni câştigate la nivel judeţean, elevii seminarişti au obţinut premii la Olimpiada Naţională de Religie pentru Seminariile Teologice şi la Olimpiada Naţională de Limbi Clasice.
În acest an şcolar, Seminarul Teologic Ortodox a organizat o serie de manifestări ştiinţifice, culturale şi artistice, precum şi un concurs dedicat Sfântului Simion Ştefan, Mitropolitul Bălgradului, patronul spiritual al şcolii. Prin aceste activităţi, elevii au putut aprofunda cunoştinţe despre viaţa şi activitatea Sfântului Ierarh, şi importanţa acestuia în promovarea şi afirmarea culturii şi valorilor naţionale.
Cu acest prilej, au fost premiaţi şi câştigătorii concursului dedicat Sfântului Simion Ştefan.
„Crucea Patriarhală“ pentru pr. Nicolae Topîrcean
La finalul evenimentului, în acelaşi cadru festiv, IPS Arhiepiscop Irineu a evidenţiat şi apreciat activitatea didactică, pastorală şi misionară a pr. prof. dr. Nicolae Topîrcean, desfăşurată atât în calitate de director al şcolii teologice în perioada 2004-2013, cât şi în calitate de titular al catedrei de Muzică Bisericească şi de dirijor al Corului „Apulum“. Alături de acest cor, părintele s-a implicat în diferite proiecte muzicale naţionale şi internaţionale şi a participat la numeroase concursuri corale şi olimpiade şcolare, la care a obţinut cele mai bune rezultate: Locul I la Olimpiada Naţională Corală (Iaşi, 2007); Locul I la Concursul „Lăudaţi pe Domnul“, organizat de Patriarhia Română (Bucureşti, 2009) şi Locul I la Olimpiada Naţională Corală (Oradea, 2015).
La propunerea IPS Arhiepiscop Irineu, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a acordat pr. prof. dr. Nicolae Topîrcean distincţia onorifică „Crucea Patriarhală“ pentru rodnica activitate depusă în slujba Bisericii.
Seminarul Teologic Ortodox din Alba Iulia a şcolarizat în acest an şcolar un număr de 360 de elevi, din clasa I până în clasa a XII-a. Pe lângă activitatea didactică de succes, dascălii Seminarului Teologic Ortodox din Alba Iulia îşi propun să formeze şi pe mai departe tineri bine pregătiţi pentru viaţă şi pentru dialogul creativ cu societatea contemporană, dar şi să dăltuiască în ei caractere nobile şi frumoase, ancorate în valorile autentice ale bisericii strămoşeşti şi ale neamului românesc.
Festivitate la Colegiul Naţional Militar
La festivitatea de încheiere a studiilor la Colegiul Naţional Militar „Mihai Viteazul“ au fost premiaţi cei mai silitori elevi, a avut loc momentul simbolic de predare-primire a cheii generaţiilor şi s-a dezvelit tabloul promoţiei a 64-a, ce poartă denumirea onorifică „Regele Ferdinand - 150“.
La eveniment au participat ministrul Apărării Naţionale, dl. Mircea Duşa, Înaltpreasfinţitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, şeful Statului Major al Forţelor Terestre, generali de armată, parlamentari din judeţul Alba, reprezentanţi ai autorităţilor centrale, locale şi judeţene, Inspectorul Şcolar General al judeţului Alba şi numeroşi părinţi.
Ceremonialul a început cu primirea oficialităţilor, introducerea drapelului de luptă al Colegiului în formaţie şi intonarea Imnului Naţional al României. După cuvântul rostit de colonelul Marcel Domşa, comandantul Colegiului Naţional Militar „Mihai Viteazul“ din Alba Iulia, în care acesta a radiografiat activitatea instituţiei pe care o conduce şi a subliniat rezultatele deosebite pe care le înregistrează an de an elevii care învaţă aici, a urmat intonarea imnului „Gaudeamus igitur“ şi festivitatea de premiere a elevilor din clasele IX-XII.
Prezent la această festivitate, IPS Arhiepiscop Irineu a adresat un cuvânt de învăţătură celor prezenţi, în care a felicitat elevii şi cadrele didactice ale Colegiului pentru bogata activitate desfăşurată în anul şcolar care tocmai s-a încheiat şi a subliniat că „fără credinţă în Dumnezeu şi fără o legătură dinamică şi vie cu El, oamenii îşi pierd demnitatea şi rostul existenţei, degradându-se până la o teribilă monstruozitate. Credinţa în Dumnezeu este cea care regenerează viaţa creştinilor, ea înnobilând viaţa fiecăruia dintre noi, indiferent de vârstă şi de preocupări, ajutându-ne mereu să fim autentici, curajoşi, plini de iubire şi de adevăr, creatori, înţelepţi şi puternici“.
Cu această ocazie, IPS Arhiepiscop Irineu a premiat-o şi a binecuvântat-o pe Ioana Argatu, eleva care a câştigat premiul I la Olimpiada Naţională de Religie. Pentru rezultatul excepţional obţinut la competiţia naţională şi pentru felul în care a aprofundat învăţătura de credinţă strămoşească, asumându-şi, în acest fel, şi rolul de a fi un model pentru tinerii din societatea contemporană, ierarhul i-a acordat Ioanei Argatu o Diplomă de Excelenţă şi un premiu în bani, felicitând-o pentru performanţă şi încurajând-o să îşi continue drumul onorabil şi roditor pe care a pornit.
Cuvântul de final a aparţinut ministrului Apărării Naţionale, care a apreciat rezultatele deosebite obţinute în ultimii ani de învăţământul militar liceal românesc, cele trei colegii militare clasându-se între primele licee şi colegii din ţară. „Fiecare elev al Colegiului Militar din Alba Iulia se pregăteşte pentru una din cele mai frumoase profesii, aceea de a fi militar, o profesie grea, dar frumoasă, ce presupune dragoste şi responsabilitate faţă de ţară“, a spus ministrul. Festivitatea s-a încheiat în modul tradiţional, cu defilarea subunităţilor Colegiului şi cu ieşirea din formaţie a elevilor.