Filantropie în parohia clujeană „Naşterea Domnului”
Credincioşii din Parohia „Nașterea Domnului” din Cluj-Napoca, unde este paroh Nicolae Buda, întâmpină praznicul Sfintelor Paști, atât prin rugăciune, post şi participarea la sfintele slujbe, cât și prin acțiuni caritabile îndreptate spre cei care au nevoie de sprijin.
În perioada premergătoare Săptămânii Patimilor, 30 de familii cuprinse în „Proiectul de ajutoare” al parohiei, au primit pachete cu alimente (ulei, zahăr, orez, făină, mălai, paste, ouă și cozonac) donate de un grup de tineri din parohie care au dorit să aducă un sprijin în casele semenilor lor care au diferite probleme financiare sau de sănătate.
Grădinița „Lumea copiilor” din Cluj-Napoca, unde este directoare prof. Livia Pojar, sub coordonarea profesoarelor Georgeta Plăcintar şi Simona Crișan, a continuat proiectul de ajutorare a copiilor din Centrul de recuperare psiho-neuro-motorie pentru copiii cu handicap „Sfânta Irina” – Turda. În parteneriat cu Parohia „Nașterea Domnului” au fost dăruite copiilor de aici dulciuri și jucării, conform celor precizate de Marilena Asănică, coorodonator al activităţilor din cadrul Parohiei „Naşterea Domnului”.
Ca în fiecare an, în Duminca Floriilor, în 9 aprilie, s-a deschis expoziția de ouă decorative și de icoane pe sticlă, realizate de copiii și tinerii de la Cercul de pictură, împreună cu coordonatoarele acestuia, Georgeta Plăcintar, Sorina Hărănguș, Ionela Szabo, Doina Mureșan, Gabriela Greble.
„Această expoziție are scop caritabil, pentru a continua ajutorarea Așezământului de copii «Sfântul Onufrie» de la Mănăstirea Florești, judeţul Cluj, și pentru susținerea activităților copiilor și tinerilor din parohie (agape, pelerinaje, materiale necesare pentru activităţile artistice). Credincioșii pot să achiziționeze și să se bucure de aceste obiecte realizate de copii până în ziua de 16 aprilie, de Sfintele Paști”, a spus Marilena Asănică.
De asemenea, pentru tinerii și copiii din parohie a continuat Proiectul „Hristos din sufletul meu!”, sub îndrumarea părintelui Ciprian Taloș. În cadrul acestui program, au fost proiecții de filme religioase, discuții pe diferite teme, concursuri.
„Biserica este vie atunci când credincioșii de toate vârstele formează o mare familie și participă atât la slujbele bisericii, cât și la ajutorarea semenilor noștri, punând în practică Cuvântul Evngheliei și ducând cu ei în lume, Vestea cea bună și bucuria comuniunii Sfintei Liturghii. Astfel, credincioșii au înțeles că fără fapte, credința este moartă, dovedind acest lucru din plin în această perioadă de post, și nu numai, înmulțind milostenia, fapta cea bună, dăruind din multul sau puținul lor, fiecare după putere, semenilor aflați în lipsuri și suferință”, a mai precizat Marilena Asănică.