Filantropul Emanuil Gojdu, comemorat la Protopopiatul Cluj I

Un articol de: Pr. Cristian Marius Focșanu - 17 Feb 2020

Emanuil Gojdu, care și-a lăsat averea pentru acordarea de burse studenților și pentru ajutorul preoților, a fost comemorat la ședința lunară administrativă a preoților din cadrul Protopopiatului Cluj I, printr-o prelegere susținută de istoricul și cercetătorul științific dr. Mircea Gheorghe Abrudan.

Preoții din cadrul Protopopiatului Cluj I, întruniți joi, 13 februarie, în ședința admi­nistrativă lunară, au audiat prelegerea „Marele filantrop și mecenat ortodox Emanuil Gojdu”, susţinută de istoricul Mircea Gheorghe Abrudan, cercetător științific la Institutul de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române Cluj-Napoca. 

Tema se înscrie în evenimentele dedicate Anului comemorativ al filantropilor ortodocși. Propunerea de a declara 2020 ca Anul comemorativ al filantropilor ortodocși români are ca scop identificarea și prețuirea celor care de-a lungul timpului s-au implicat în activitatea social-filantropică a Bisericii Ortodoxe Române, precum și evidențierea rolului filantropiei creștine ca o coordonată principală a activității Bisericii.

Emanuil Gojdu a fost un avocat de succes și patriot ardelean de origine aromână, un luptător neobosit pentru drepturile românilor din Transilvania și Ungaria. Prin testamentul făcut la Budapesta, la 4 noiembrie 1869, Emanuil Gojdu și-a lăsat averea „acelei părți a națiunii române din Ungaria și Transilvania care aparține confesiunii orientale ortodoxe”, pentru acordarea de burse studenților și deopotrivă pentru ajutorul preo­ților, conform celor precizate de Mircea Gheorghe Abrudan. 

În cadrul şedinţei, a fost anunţat proiectul „Marșul pentru Viață”, ediţia a noua, care va avea loc în 25 martie. De asemenea, preoţii au aflat despre legislația în domeniul sănătății și securității în muncă și în cadrul situațiilor de ur­gență care pot apărea la nivelul parohiilor.