Filmul documentar „Alba Iulia, Cetatea Unirii”, proiectat în orașul Unirii

Un articol de: Ziarul Lumina - 20 Octombrie 2018

În Aula „Dumitru Stăniloae” a Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, a avut loc joi, 18 octombrie, proiecția filmului documentar „Alba Iulia, Cetatea Unirii”, prilej cu care a avut loc și lansarea DVD-ului.

Filmul, a cărui pre­mie­ră a avut loc în data de 16 septembrie 2018, la Bucu­rești, a fost realizat de Televiziunea Patriarhiei Române, Trinitas TV, în contextul „Anului omagial al unității de credință și de neam” și al „Anului comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918”, iar Arhiepiscopia Alba Iuliei a fost co-producător.

La eveniment au fost prezenți Ciprian Olinici, consilier patriarhal și director al Televiziunii Patriarhiei Române, Trinitas TV, și al postului de Radio Trinitas, și părintele Alexandru Trușcă, realizatorul filmului. Au mai participat clerici din cadrul Eparhiei, printre care părintele Oliviu Botoi, consilier cultural în cadrul Arhiepiscopiei Alba Iuliei și producătorul delegat al filmului documentar, alături de Gabriel Rustoiu, directorul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, Ana Dumitran, muzeograf în cadrul Muzeului icoanei și al cărții vechi din Alba Iulia, Museikon, istorici și profesori universitari.

Pr. Oliviu Botoi a transmis mesajul de binecuvântare al Înaltpreasfințitului Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, adresând mulțumiri Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. În continuare, pr. Oliviu Botoi a specificat faptul că „Întâistătătorul Bisericii noastre, Părintele Patriarh Daniel, a fost persoana care a inițiat și a dorit ca, în An Centenar, să-i fie dedicat orașului Alba Iulia un astfel de film documentar, care să pună în valoare istoria milenară a acestui «loc sfânt», după cum a fost numit de către iluștrii bărbați ai Marii Uniri”. De asemenea, pr. Oliviu Botoi a adresat mulțumiri membrilor Trinitas TV care s-au implicat în realizarea filmului documentar, intitulat: „Alba Iulia, Cetatea Unirii”.

În continuare, Ciprian Olinici a mulțumit, în numele Părintelui Patriarh Daniel, Înaltprea­sfințitului Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, și tuturor colaboratorilor și sprijinitorilor din orașul Marii Uniri, care au contribuit la realizarea acestui material. De asemenea, a spus că documentarul dedicat orașului Marii Uniri pune în lumină oameni și suflete nobile, caracterizate prin patriotism și naționalism, remarcând, de asemenea, că filmul documentar „Alba Iulia, Cetatea Unirii” reprezintă cea mai deosebită producție a Televiziunii Patriarhiei Române.

Pr. Alexandru Trușcă, a împărtășit celor prezenți câteva gânduri cu privire la efortul realizării documentarului și a afirmat că proiecția constituie un succes din punct de vedere cinematografic, realizat în anul în care românii serbează eliberarea de sub stăpânirea străină și, totodată, împlinirea a 100 de ani de unitate politică.

La final, Ciprian Olinici a acordat, din partea Părintelui Patriarh Daniel, diplome și distincții, în semn de prețuire și recunoștință pentru meritele deosebite în păstrarea identității naționale și în promovarea ei. Au primit Diploma omagială și Medalia Anului Centenar: istoricul dr. Gheorghe Anghel, prof. univ. dr. Vasile Moga, conf. univ. dr. Valer Moga, dr. Ana Dumitran, coordonator Museikon Alba Iulia, dr. Ionela Simona Mircea, muzeograf al Muzeului Unirii Alba Iulia, locotenent Ioana Vasile, comandant batalion 136 Geniu Apulum, pr. prof. dr. Nicolae Bolea, inspector de religie în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Alba, și pr. Oliviu Botoi, Consilierul cultural al Eparhiei Alba Iuliei, conform Arhiepiscopiei Alba Iuliei.