Filmul „Ostrov“ sau despre convertire
Săptămâna aceasta, prietenia ne-a chemat iarăşi a petrece timp împreună. Studenţii universităţilor ieşene s-au reunit încă o dată în atmosfera primitoare pe care o găsim de fiecare dată când trecem pragul Paraclisului studenţesc „Sfânta Cuvioasă Parascheva“ - Metocul Maicilor.
În atmosfera de har a celor două mari sărbători ale lunii octombrie, a Sfintei Cuvioase Parascheva şi a Sfântului Mucenic Dimitrie, dialogurile noastre studenţeşti au avut ca temă „Sfinţenia“ şi cum este ea percepută astăzi. Seara de marţi a debutat cu proiecţia filmului „Ostrov“, regizat în anul 2006 de regizorul rus Pavel Lunginca.
Filmul surprinde povestea marinarului Anatoli, care, crezând că l-a ucis pe căpitanul Tihon, îşi petrece viaţa în pocăinţă şi rugăciune la mănăstirea de pe insula unde a naufragiat. Filmul este o rugăciune în care personajul principal, de-a lungul a 90 de minute, trece de la păcat la sfinţenie, de la laşitate la curajul pe care-l are „nebunul pentru Hristos“. Anatolie trece de la viaţă la moarte şi de la moarte la viaţă.
După vizionare, tinerii studenţi au dialogat pe baza întâmplărilor şi replicilor din film, aprofundând mesajele desprinse din creaţia cinematografică şi totodată căutând modalităţi de a le transpune în viaţă. Una din întrebările ridicate de noi a fost: cum putem dobândi sfinţenia? Am plecat spre case cu chipul viu al părintelui Anatoli în minte, cu o stare de umilinţă, dar şi de nădejde. Recomand filmul tuturor. Nu avem răspunsuri universal valabile în ceea ce priveşte sfinţenia, dar avem modelul părintelui Anatolie şi replica lui din sicriu ca răspuns la întrebarea părintelui iconom:
„Ce să fac pentru a mă mântui?
Fă cât mai puţine păcate“.
Aştept următoarea întâlnire din cadrul „Dialogurilor studenţeşti“ organizate în fiecare marţi seara la Metocul Maicilor şi vă aştept şi pe voi. (Andreea Gabur - Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei, Anul al III-lea, ASCOR Iaşi)