Finalizarea lucrărilor de restaurare și consolidare a Ansamblului Mănăstirii Tazlău

Un articol de: Mihail Vrăjitoru - 19 Decembrie 2023

Luni, 18 decembrie, la Mănăstirea „Nașterea Maicii Domnului” Tazlău din județul Neamț, a avut loc recepția lucrărilor de restaurare a ansamblului monahal nem­țean. La eveniment au participat oficialitățile locale, reprezen­tanții firmelor care au reabilitat complexul monahal, precum și obștea monahală care viețuiește în cadrul mănăstirii.

Întregul proces desfășurat potrivit cerințelor specifice domeniului monumentelor istorice a vizat restaurarea, consolidarea, protejarea și punerea în valoare a clădirilor monument istoric ce alcătuiesc Ansamblul Mănăstirii Tazlău.

Restaurarea propriu-zisă a presupus consolidarea și protejarea a cinci clădiri monument istoric ce fac parte din Ansamblul Mănăs­tirii Tazlău, și anume: Biserica „Nașterea Maicii Domnului”, Casa Domnească, Turnul clopotniță, Turnul de apărare și Zidul de incintă. Aceste lucrări au fost finan­țate prin Programul Operațional Regional 2014-2020.

În urma finalizării lucrărilor de restaurare, moaștele Sfântului Chiriac de la Tazlău vor fi așezate spre închinare în interiorul lăcașu­lui de cult.