Fonduri europene de 8 miliarde de euro pentru 2014-2020

Data: 11 Iulie 2014

Directorul general al Autorităţii de Management pentru Programul Naţional pentru Dezvoltare Rurală (PNDR), Mihai Herciu, a declarant recent, la Prefectura Giurgiu, că sectorul agricol s-a transformat în ultimii ani din „cenuşăreasa“ economiei naţionale în „prinţesa balului“ şi de aceea speră ca Programul de Dezvoltare Rurală pe perioada 2014-2020 transmis oficial Comisiei Europene la începutul acestei luni să poată fi negociat încă din octombrie.

„În anii ''90 agricultura era considerată «cenuşăreasa» economiei naţionale, dar acum a ajuns «prinţesa balului» pentru că într-adevăr este o ramură strategică şi din ce în ce mai mulţi investitori la nivel internaţional doresc să dezvolte afaceri pe acest sector“, a spus Mihai Herciu.

Mihai Herciu a mai subliniat că Programul de Dezvoltare Rurală este gândit şi construit pe mai multe zone de intervenţie şi se adresează cu prioritate activităţilor de modernizare a exploataţiilor agricole şi a unităţilor de procesare pentru a ajunge la un grad de competitivitate care să permită fermierilor români o competiţie egală cu partenerii din UE, dar în acelaşi timp să se realizeze şi o creştere a productivităţii.

El a menţionat faptul că Programul de Dezvoltare Rurală 2014-2020 se bazează pe o intervenţie europeană de 8 miliarde de euro la care se adaugă 1,8 miliarde de euro contribuţia naţională. (Cristina Zamfirescu)