Formare catehetică pentru preoți din Sascut

Un articol de: Pr. Ionuț Alexandru Apostu - 26 Martie 2021

În ziua de 18 martie 2021, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, în Parohia Urechești 1 din Protopopiatul Sascut, păstorită de preotul Gelu Fera, a fost oficiată, în prima parte a zilei, Taina Sfântului Maslu de către preoții din Cercul pastoral numărul 1 „Teodosie Atanasiu”, sub protia părintelui Vasile Abageru, protopopul Protoieriei Sascut. La slujbă a participat și părintele inspector eparhial Daniel-Ionel Marari, care la final a transmis celor prezenți binecuvântarea ierarhului și a susținut în prezența credincioșilor parohiei cateheza intitulată „Taina Sfântului Maslu”.

În cea de-a doua parte a zilei, la Centrul de recreere Urechești, părintele Daniel-Ionel Marari a susținut un curs de formare catehetică pentru preoții din acest cerc pastoral.

În cadrul acestui curs au fost prezentate metodele alcătuirii unei cateheze în care a fost inclus scenariul propriu-zis al catehezei, dar şi sfaturi şi recomandări pentru susţinerea reuşită a unei cateheze parohiale.

Principalele sarcini ale participanţilor au fost completarea unui chestionar pre-training şi completarea proiectului de scenariu catehetic al catehezei pe care o vor susţine în parohie, în perioada următoare.
Părintele Marari a explicat celor prezenți motivaţia lucrului în echipă, formarea deprinderilor de lucru, momentele unei cateheze, metodele active de prezentare a conţinuturilor, de fixare şi evaluare a acestora, şi importanţa părţii aplicative a catehezei.

În cadrul întâlnirii, pe lângă aplicația practică, s-au analizat implementarea și finalizarea proiectului catehetic național „Biserica - familia românilor de pretutindeni”, dar și implementarea proiectului catehetic național pentru adulți „Calea Mântuirii” în parohiile protopopiatului. Tot acum, a fost prezentat programul „Diaspora credinței. Tradițiile locale și influențele occidentale” din cadrul proiectului catehetic eparhial „Cateheze în parohii” (ediția a VII-a), precum și proiectele eparhiale pentru tineret „Tinerii în tinda bisericii”, Școala de vară și Liturghia tinerilor.