Funcționarii din casele de pensii au reluat lucrul

Data: 05 Decembrie 2023

Federația Sindicatelor din Ministerul Muncii (FSMM) a suspendat începând de ieri greva din instituțiile din subordinea acestui minister, după ce premierul Marcel Ciolacu şi reprezentanții sindi­caliștilor au agreat, la 29 noiembrie, o soluţie de principiu pentru alinierea salariilor angajaţilor din casele judeţene de pensii la nivelul celor din cadrul casei naţionale de pensii publice, ceea ce înseamnă o majorare a veniturilor angajaţilor din teritoriu. 

Potrivit unui comunicat al Blocului Național Sindical, la care este afiliată FSMM, rezolvarea dispari­tăților salariale va aduce creșteri cuprinse între 330 de lei și 1.500 de lei net pentru aproximativ 3.000 de salariați, de la 1 ianuarie 2024. O nouă întâlnire între sindicate și oficiali guvernamentali a avut loc ieri la sediul Ministerului Muncii, pentru stabilirea detaliilor privind transpunerea în legislaţie a formulelor de ajustare salarială.

Procesul de corectare a inechităţilor salariale va continua prin „soluţii pe care le vom stabili tot de comun acord în noua lege a salarizării sistemului public”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu, în cadrul întâlnirii de miercurea trecută de la Palatul Victoria. El a subliniat că Guvernul susține și „investiţiile necesare reformării şi îmbunătăţirii sistemului de asistenţă socială şi de pensii”, conform Agerpres.

Pe de altă parte, șeful Executivului a cerut ca pensiile şi drepturile salariale pentru luna decembrie să fie plătite fără întârziere. Potrivit unui comunicat al Casei Naționale de Pensii, plata pensiilor a început ieri, astfel că până la sărbători toate drepturile vor fi achitate. Pentru cei care primesc pensiile pe carduri bancare, ziua de plată este 12 decembrie. (C. Z.)